АМЕРИЧКА ГЕОПОЛИТИКА: НА БАЛКАНУ НИШТА НОВО

Stomping Out The CompetitionАмеричка спољна политика није у значајној мери промењена доласком Доналда Трампа у Белу кућу. Она је политичка константа, јер полази од националних интереса САД, без обзира на то да ли су на власти демократе или републиканци, да ли је председник САД либералнији или конзервативнији политичар. Национални интереси САД полазе од општих циљева и утицаја САД  војних, економских, геополитичких, на било којој тачки света.

Америчка спољна политика може бити нешто флексибилнија према појединим деловима света, али су интереси изнад свега, и они одржавају глобалну моћ САД. Данас када јачају утицаји нових сила, пре свега, на истоку, САД играју “симултанку“.

Познато је да су САД до сада водиле политику протектората над ЕУ. Међутим, глобална криза захватила је и САД и ЕУ. Сада су на делу процеси дезинтеграције ЕУ и унутрашњих “конфронтација и разарања“ САД. Нова администрација Доналда Трампа покушава да игра између политике  задржавања америчке моћи у свету и  враћања “самој себи“, односно повратка на обнову  унутрашње стабилности која је видно угрожена. Постулати политике САД према Европи су у контроли својих интереса у ЕУ, одржавању моћи кроз НАТО, али залагања да чланице Алијансе узму веће учешће у одржавању војних система. Амери воде и велики економски и трговински рат,  односно “финансијски  двобој“ долара и евра. Наиме, перфидно раде на урушавању евра кроз ММФ и кризу задужености чланица еврозоне.

САД своје интересе бране и на Балкану. НАТО трупе су још од ратних сукоба лоциране у БиХ и на Косову, а присутне су и на ширем простору Балкана. Са овог геополитичког простора могу да контролишу већи део Европе и утичу на безбедносну политику ЕУ. Поред тога, Балкан је погодан и за ширење утицаја према црноморском басену у циљу опкољавања Русије.

За спољну политику САД Косово је војностратешки бенефит и одраз моћи. Политика САД према Косову се неће глобално мењати, већ ће бити тактичких измена. САД ће и надаље подржавати интеграције Косова у НАТО и ЕУ, али ће тражити умеренију политику која спречава сукобе на Балкану, пре свега бујање исламског радикализма.

Због тога, Трампова политика према Србији неће ни бити другачија у односу на претходне америчке администрације. Истини за вољу, само у нијансама може да буде флексибилнија и са нешто више разумевања. Дакле, САД  неће битније притискати албанске структуре на Косову, али ће од њих тражити “балансирану политику“. Исто ће то захтевати и од Србије.

Не треба превидети да САД на Балкану као своје савезнике виде Хрватску и Албанију и преко њих утичу на остале државе у региону, пре свега Србију, Црну Гору, Македонију, али и БиХ. Зато од Трампове администрације не треба очекивати превише, нити се заносити да ће на Балкану водити политику која ће бити кориснија за Србију.

 

Пише: Томислав Кресовић     

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: