ИЗВЕСНА ИЗБОРНА ТРКА: АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ “СРПСКИ БОЛТ“

foto-pobeduje-srpski-jusejn-boltСрпска напредна странка пружиће пуну подршку свом председнику и премијеру Србије Александру Вучићу на предстојећим председничким изборима. Политичку подршку актуелном премијеру дају и коалициони партнери. Резултати политике Владе Србије су високо оцењени од стране Европске уније, САД, Руске Федерације, Кине и Међународног монетарног фонда (ММФ). Реално политичко стање у Србији су регистровале и кладионице, па је квота на победу Александра Вучића на председничким изборима 1,02, што би рекли у кладионичарском сленгу – сигурица.

Све оне који се баве аналитичким новинарством, посебно прогнозирањем изборних резултата често читаоци осуђују речима “маните се ћорава посла“. Зашто гатате и политички агитујете? Међутим, овога пута тешко да било ко може да избеге фактичко стање. Готово је извесно да ће Александар Вучић бити наредни председник Срибије. Треба констатовати да се агитацијом баве они који на све могуће и немогуће начине покушавају да оспоре евидентан труд који је актуелни премијер уложио у досадашњим реформама Србије, као и харизму коју поседује.

 Нема сумње да резултате реформске политике препознаје већина грађана Србије. Све то представља реалан разлог за подршку председничком кандидату СНС. Премијер Александар Вучић је етаблирани политичар, који има неоспорни утицај у региону и углед у ЕУ. Поред тога, СНС и коалиција су процениле да би Александар Вучић могао у првом кругу да победи у изборној трци и да свој аутортитет код грађана и јавности “капиталише“ на тај начин што ће државу лишити додатних тешкоћа. Интерес Србије је да у периоду нестабилне политичке ситуације у Европи има председника који би водио балансирану спољну политику.

Досадашањи напори Вучића били су успешни у одржавању регионалне стабилности Србије, јачања дијалога и заштите општих државних интереса. По истраживањима јавног мнења, на унутрашњем плану Александар Вучић има убедљиво највећи рејтинг. Због тога Александар Вучић је подржан за председничког кандидата, а не досадашњи председник Србије и некадашњи први предсендик СНС Томислав Николић. Иако је Николић солидно радио свој посао, ново време захтева јачу енергију и утицај за заступање државних интереса Србије на међународном плану.

У дипломатским односима ретко се догађа да високи званичник једне државе јавно изнесе да му је премијер, условно речено, мале земље узор у професионалном смислу. Управо то је учинио аустријски канцелар Кристијан Кер који је у Београду, приликом пријема за аустријске привреднике, рекао да му је док је био на дужности шефа аустријске железнице Александар Вучић био узор. “Нисам никада срео једног политичара који се толико ангажује као ти“, истакао је Керн, и додао да када се својевремено из Београда вратио у Беч, сарадницима је рекао да му је Вучић узор и да треба деловати као он.

Предизборна трка само што није почела. И док не одјекне “стартни пиштољ“, учесници у трци би требали да схвате да им је “на црту“ изашао Јусејн Болт српске политичке сцене. И као што смо то већ једном констатовали, остали кандидати боље и да не започињу трку коју не могу да добију. Нека покупе новац који им припада по рецепту “а ла Шећероски“ и не брукају се без потребе.

 

Пишу: Томислав Кресовић и Предраг Прокопљевић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: