МОЋ ДРУШТВЕНИХ МРЕЖА: ТВИТЕР И ФЕЈСБУК (РА)СТВАРАЈУ ДЕМОКРАТИЈУ

foto-tviter-i-fejsbuk-rastrvaraju-demokratijuГлобалне мреже постале су део друштвене, политичке и личне моћи. Фејсбук, Твитер и друге друштвене мреже сада владају светом. Родоначелник Фејсбука Марк Закерберг је у 31. години живота са 50 милијарди долара вредности имовине прескочио Карлоса Слима и Џефа Безоса. Ипак, према Блумберговом индексу милијардера Бил Гејтс је још увек најбогатији човек на свету, са вредношћу имовине процењеном на 78,8 милијарди долара.

Твитер је једна врста бесплатне друштвене мреже, која је настала 2006. године, али је светску славу доживела 2009 године. Творац Твитера је Џек Дарси из компаније “Одео“. До добитне комбинације је дошао запазивши значај порука које свакодневно шаљемо мобилним телефонима (СМС). Када је Твитер почео да се развија, његов творац је са Еваном Вилијамсом и својим сарадницима основао компанију.

За разлику од Фејсбука на којем имамо или стичемо “пријатеље“, Твитер више служи да читаоци прате садржаје које неко други пласира. Концепт Твитера је слање поруке кратког садржаја, до сто четрдесет знакова, уз могућност објављивања слика и видео записа. Данас је Твитер постао моћно средство јавног комуницирања и јавне политике.

Политичари и државници сада више комуницирају путем Твитера него званичним саопштењима кабинета и специјализованим тимовима за односе с јавношћу. Тако политичка сфера, као јавна сфера постаје део виртуелне стварности, где се “твитови“ третирају као незваничне поруке, али имају карактер веома јасног интимног става “твитераша“.

Твитер сада постаје моћно оружије у вођењу светске и локалне политике где политичари или њихови саветници за медије брзометно реагују износећи полуприватне или приватне ставове, који су често емотивно обојени, нетактични и постају део јавне политике. Твитери постају и моћно средство (дез)информисања што значи да могу да наведу на погрешне закључке. Служе и за лансирање непромишљених изјава које могу имати велике последице по вођење државне политике, посебно међу великим силама у свету. Личне и емотивне тивитер-поруке моћних људи могу бити веома опасне по вођење политике једне државе, владе или глобалне политике.

Све ово говори да друштвене мреже замењују званичне институције и постају репрезенти стварања дигиталне демократије која је изван институција. Твитови постају нуклеус “дигиталне демократије“ као одраз моћи људи на власти, а не институција које воде и заступају. Тако се формира приватна политика званичника која нема “оверу“ институција, али представља јавно мнење и начин вођења политике.

Преко Твитера воде се прави политички ратови, изборне кампање, јавност се усмерава на лична размишљања или тзв. “фингирану јавност“ пропагандног типа. Твитер је открио нову врсту јавне политике, али је истоврмено угрозио институционалне облике демократије и начина доношења одлука.

Политички живот у Србији претворио се у борбу “твитераша“ и “фејсбуковаца“. Уз помоћ друштвених мрежа вребају се гласачи, воде се полемике и јавни сукоби. У свему томе тешко је препознати шта је приватно, а шта званично мишљење људи на власти. Ипак, забрињава да се поруке са друштвених мрежа чувају у бази података моћних информативних система развијених земаља, које на тај начин могу да контролишу “виртуелни спектар“ и утичу на вођење политика у многим државама и да на тај начин контролишу грађане.

 

Пише: Томислав Кресовић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: