ПРЕДИЗБОРНО ВРЕМЕ: НА ПОМОЛУ “ИНФОРМАЦИОНА МЕЋАВА“

foto-na-pomolu-informaciona-mecavaДанас је цео свет прикопчан на интернет. Дубоко уроњени у друштвo профита медији нас бомбардују страховима, сексом и другом селебрити петпарачком насладом. Мутирани вируси, птичије и кравље лудило, монструозни злочинци и старлете, кезе нам се свакодневно са малих екрана. До детаља смо упознати са преступима и судским процесима стечајне, друмске, дуванске, просветне, саобраћајне, царинске, нарко и других врста и подврста мафија.

 Стручњаци кажу да грађанин који поседује рачунар и модем данас располаже са више информација него светске силе у оба светска рата. У таквом галиматијасу података и информација просечан грађанин је неминовно изложен, како Бодријар каже, “информационој мећави“.

Информацијама нас највише затрпавају политичари. (Не) можете да замислите шта нас тек чека када председнички кандидати захуктају своје предизборне кампање. Ако пажљивије “опипате пулс“ политичке сцене Србије избројаћете најмање 19 кандидата заинтересованих за удобну фотељу на Андрићевом венцу.

Шта ће се догодити ако у трку уђе и “Јусејн Болт српске политике“ Александар Вучић? Зар вам се не чини да ће избори постати апсурдни? Остали кандидти боље и да не започињу трку коју не могу да добију. Нека сутра покупе новац који им припада по рецепту “a ла Шећероски“ и не брукају се претерано.

Није највећа невоља број знаних и незнаних кандидата заинтересованих да обављају функцију председника Србије. Невоља је што ће сви они почети са политичким саморекламерством. Тада нам предстоји обилна “информациона мећава“. Из свих могућих медијских алатки испливаће садржаји у вези са изборима. Друштвене мреже ће бити презатрпане разноразним порукама актера избора, њихових симпатизера и ботова. И уз то приде добијамо шарениш “селебрети индустрије“, црну хронику, спорт и доколицу.

За разлику од оне праве зимске која утерује језу у кости и страх у срце, “информациона мећава“ презасићује конзументе до мучнине. Данас за само 72 сата добијамо више информација него што су некада грађани развијених земаља добијали за неколико месеци. На основу истраживања рађених у свету социјални психолози су утврдили да је просечан број речи које примимо у току само једног дана еквивалент 34 гигабајта информација! И то не рачунајући оне које просечан човек прими у разговору са другим људима. Истини за вољу, научници још увек не знају куда нас све то води, имајући на уму и разне могућности манипулације за које сада постоји све више простора.

Како се одупрети овој савременој пошасти? За почетак, мање гледајте телевизију, мање слушајте радио, мање читајте новине, мање сурфујте по нету. Сведоци смо нове болести класификоване као зависност од интернета. Ако претерујете са посећивањем сајтова или седењем испред ТВ-а ризикујете да се исувише изолујете од других људи, све до нивоа отуђења. Као последица долази губитак емпатије и растргана пажња на краће интервале, што све утиче на психо-физичко стање. То не значи да треба да избегавате политичка дешавања у земљи. Избори су, свакако, веома важна друштвено-политичка појава у сваком друштву. Међутим, лепше ћете проводити своје време ако смањите број сајтова које посећујете. Нека вам мирна лука од надолазеће “информационе мећаве“ буде сајт BK TV NEWS.

Пише: Предраг Прокопљевић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: