ИЗ НАШЕГ УГЛА: КАКО СРБИ “ГУБЕ“ 21. ВЕК

foto-kako-srbi-gube-21-vek“Ми смо данас на рубу биолошког опстанка, јер су ратови, политичке и економске миграције, заједно с падом наталитета, обликовали тешке губитке популације од више милиона стварних и демографских жртава“, констатује научни саветник Института за савремену историју др Коста Николић у својој студији “Једна изгубљена историја – Србија у 20. веку“. Трагом мисли овог истакнутог научника сада с правом можемо да се запитамо како и због чега Срби губе и 21. век?

Одговоре на ово питање “мудро руководство и поштена интелигенција“ склањају “под тепих“, не марећи за то да су управо они одговорни за будућност Србије и српског народа у 21 веку. Србија се још увек није опоравила од вишеструких пораза које је претрпела у прошлом веку. Рецидиви санкција, ратова и изолације, као и сукоба са САД, НАТО и ЕУ, још увек се осећају у животу српске нације.

Пут Србије ка ЕУ је знатно тежи него за све државе источне Европе, укључујући ту и републике бивше СФРЈ. То само говори да је неизвесно чланство Србије у ЕУ. Последице економског пада Србије и српског народа видно се одражавају на квалитет живота грађана Србије, али и на општу демографију која је национално неповољна. Срби су и даље у процесу дезинтеграције, још увек се губе национални ресурси и територије.

Непозната је и будућност Републике Српске у оквиру БиХ. Косово представља тежак национални губитак, који ће се одразити на глобалну позицију Србије и њену духовну вертикалу. Најтежи  национални задаци и тешкоће се ипак сагледавају у правцу организовања Србије у 21. веку, који увелико траје, а везан је за позицију у региону и за сопствену самоорганизаваност и позицују са другим народима у окружењу.

Свака држава мери своју снагу економским капацитетом, ресурсним потенцијалима, квалитетом живота нације, духовним и интелектуалним потенцијалима, и вољом нације у  односу на друге државе и нације. Србија је у демогафском дефициту са видним пражњењем  територије, губитком активне радне супстанце. Све време прети опасност од других народа који би тихом имиграцијом могли да је населе.

Поред тога, Србија све више губи своју националну препознатљивост на Балкану и у Европи. Србији прети “одлив мозгова“ што може знатно да отежа националну стратегију развоја државе. Српски народ  се налази пред великим раскрсницама доказивања своје снаге и интереса, не само пред глобалним силама, већ и регионалним интересима, рачунајући ту демографску експанзију Албанаца на Балкану и јачег продора ислама у региону.

Србија и српски народ на светској ветрометини и балканској раскрсници геополитичких интереса биће у наредним деценијама пред тешким искушењима. Балкан се “ломи“ на интересне сфере евроатлантизма, односно западне и православно-источне цивилизације, уз продор радикалног ислама. Искуства првих 16 година 21. века показују да Србија и српски народ губе у значајној мери своју енергију.

 

Пише: Томислав Кресовић 

 

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: