ПРЕДИЗБОРНО ВРЕМЕ: ПРЕДРАСУДЕ СТАРИЈЕ ОД БИБЛИЈЕ

foto-predrasude-starije-od-biblijeПредседнички избори још увек нису расписани, али то претенденте на “удобну фотељу“ не спречава да политички делују широм Србије. Многи грађани већ знају да је најисплативије гласати за фаворита, уколико се буде кандидовао, јер им се чини да ће својом харизмом утицати да се овога пута не одржи “други круг“ гласања. Међутим има и оних који знају за кога никако не треба гласати, а о фавориту, који се, како смо истакли, још није ни кандидовао, мисле све најгоре. Док једни имају став да сигурно знају за кога ће да гласају, има и оних гласача који једино што знају јесте за кога неће гласати. Без обзира на приступ свечаном чину заокруживања гласачког листића, и једни и други неретко имају предрасуде према понуђеним кандидатима. О чему се овде ради?

Реч је о школском примеру друштвених предрасуда. Предрасуде су последица менталне лењости, склоности да се свет посматра у категоријама “црно-бело“, уместо у хиљаду нијанси. Гласачи су уверени да правилно просуђују и да је њихов избор у потпуности исправан, јер тако мисли већина. Маркетиншке агенције које се баве испитивањем јавног мнења знају да је већина грађана одустала од активне примене властите интелигенције и способности опажања. Лакше им је да просуђују “линијом мањег отопора“. Зато у јавности има све више извештаја о испитивању јавног мнења које фаворизују једне политичаре, а неки други су намерно маргинализовани.

Предрасуда је заправо расуђивање о одређеној ствари без икакве менатлне анализе. То је став створен без испитивања и спознаје колико све то што износимо има смисла. Дакле, у питању је класично некритично мишљење које имамо унапред, без онога што народ мудро дефинише формулом “испеци, па реци“. Предрасуде су емоционално повезане са ставом, могу бити испољене у облику љутње, уз изражено непријатељство, а они који их износе често могу да пређу са ружних речи на непристојна дела. Зато није упутно са таквим људима политизирати, јер ће таква конверзација пре или касније прерасти у конфликт. Једноставно, немогуће их је разуверити.

Претходни избори су нам показали да је победник избора за председника Србије имао симпатије женског бирачког дела зато што је леп, а њега је наследио председник који је победио у тренутку када већина више није могла очима да види “лепотана“. Због катастрофално вођене политике бивши председник временом је постао предмет спрдње због наивне искрености, односно признања да је правио грешке током председниковања и манекенског понашања. Његов наследник, још увек актуелни председник, постао је узор поштовања надлежности високе функције коју обавља, а политичко поштење је доказао одричући се улоге председника партије.

Многи аналитичари друштва писали су о томе како предрасуде можемо победити образовањем. Потребно је људима пружити тачне информације, научити их да размишљају и доносе исправне закључке. Међутим, у пракси није баш све онако као што изгледа. Концепт просветитељства се показао као наивна нада.

Иако рецепт за отклањање предрасуда не постоји, није згорег знати да се за повећане контакте између најразличитијих људи, дружење и десегрегацију залажу многи психолози, политичари и борци за људска права, јер у томе виде начин за смањење предрасуда и сукоба. Међуљудски односи свакако унапређују контакт, подстичу познанства и пријатељства између појединаца различитих група. Тако се могу отклонити предрасуде када су у питању сексизам, расизам, негативни аспекти национализма, али на тај начин нећемо добити бирача који нема предрасудe према понуђеним председичким кандидатима.

Полазећи од става да је унутрашња политика саткана од лажи и обмана прљавих интереса и идеологије, док спољна политика лебди између празне пропаганде и голе силе, многи бирачи ће и овога пута бити преплављени предрасудама фино упакованим у најразличитије емоције. Рекли бисмо да су предрасуде старе онолико миленијума, колико је и човек способан да користи свој централни нервни систем. А кад је нешто толико старо, узалуд је покушавати да се ту било шта промени.

 

Пише: Предраг Прокопљевић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: