НЕУНИШТИВА ПОШАСТ: КАКО СТАТИ НА ПУТ КОРУПЦИЈИ?

foto-kako-stati-na-put-korupciji-1Србија је и даље сврстана у државе с високим степеном корупције. Овај озбиљан ударац стигао је с годишњим извештајем организације Транспаренси интернешнaл који сведочи да је индекс корупције 42, што Србију на листи од 176 земаља сврстава на незавидно 72. место. Треба имати у виду да што је држава више рангирана на листи, то је већа, односно гора корупција.

Корупција и мито су глобална и системска болест друштва. Присуство сиромаштва и неуређеност институција утичу на раст корупције. Извесно је да на корупцију и мито Србија потроши на дестине милиона евра. Има доста занимања које се потплаћују. Корисник сваке треће или четврте јавне услуге постаје жртва коруптивне активности која се тешко региструје.

Постоје две Србије. Она која ради и верује у вредности рада и она која живи паразитски кроз разне уцене, рекете и јавну корупцију. “Борба против корупције један је од приоритета. Осим политичке воље и нулте толеранције, морали смо и мораћемо да уложимо још много напора да имамо независно судство и јаке институције које се баве борбом против корупције“, рекао је својевремено премијер Александар Вучић.

У Србији се годишње догоди најмање 374.000 неоткривених случајева подмићивања, а мање од један одсто кривичних дела корупције буде пријављено. То су показали резултати Глобалног барометра корупције за 2015. и 2016. годину, које је спровела организација “Транспаренси интернешнал“ (ТИ). Укупно 68 одсто испитаника је имало контакт са неком од посматраних институција, а од тог броја 22 одсто њих или чланова њиховог домаћинстава је дало мито макар једном у последњих годину дана. Када се ови проценти пренесу на укупан број домаћинстава у Србији, долази се до минималног броја од 374.205 случајева ситне корупције на годишњем нивоу, док је стварни број случајева вероватно значајно већи.

На основу истраживања и анкете ТИ, грађани сматрају да је борба против корупције битнија него што то чине политичари на власти. Они сврставају борбу против корупције међу три најважнија задатка за Владу Србије. На првом месту је незапосленост (52 одсто), следи економија (50 одсто), па корупција (39 одсто), криминал (38 одсто) и здравство (25 одсто). Истраживања ТИ показују да се полиција и судство високо котирају по степену неповерења грађана, а 32 одсто испитаника сматра да су у овим институцијама сви или већина корумпирани.

На врху ове листе су директори предузећа и порески службеници, а на дну премијер, председник и њихови кабинети (27 одсто) и верске вође (20 одсто). Грађани у већини случајева нису задовољни како се Влада бори против корупције, али када их питате зашто сами не пријављују корупцију резултати су поражавајући – 24 одсто испитаника се плаши да ће претрпети последице, 17 одсто сматра да је корупцију тешко доказати, 10 одсто, јер ништа неће бити урађено, а два одсто верује да „су службеници којима треба пријавити и сами корумпирани“. На крају, једна четвртина испитаника не зна коме и како треба пријавити корупцију.

Ништа боље није ни у Европској унији. Подаци из 2016. године показују да су Румунија, Бугарска и Хрватска најкорумпираније чланице Европске уније, па тако студија Европског парламента разоткрива да корупција Европу кошта између 179 и 990 милијарди евра годишње, рачунајући ту и индиректне, а не само директне трошкове.

Корупција нема само финансијску, већ и економску и социјалну цену, слаби владавину права и поверење у јавне институције, а подстиче неједнакост и организовани криминал. Због високе цене корупције све су гласнији позиви да се у склопу борбе против те пошасти оснује Европско јавно тужилаштво.

Пише: Томислав Кресовић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: