ИЗ НАШЕГ УГЛА: СРБИ ИЗМЕЂУ ВЕРЕ И НЕВЕРЕ

foto-srbi-izmedu-vere-i-nevereГлобални свет данас све више тежи сцијетизму, односно научном објашњењу  света, човека и његовог постанка. У томе му помаже савремена информациона технологија (ИТ) и нови човек“ очаран благодатима напретка, али и све више отуђен од себе, породице и природе. И поред свега тога, човек функционише верујући у многе ствари, идеје, људе, и разне вероватне и невероватне догађаје. У теологији, под вером се обично мисли на веру у Бога. Атеизам представља одсуство идеје о Богу, а агностицизам има сумњу у постојање Бога и “Светог Тројства.

Студија “Религија и образовање широм света“ вашингтонског истраживачког центра “Пју“, како преноси  лист “Политка“, показује да међу 98 држава у којима су атеисти, агностици и верски неопредељени у мањини, Србија дели високо четврто место с Црном Гором по школованости својих грађана “неверника“, после Немачке, Новог Зеланда и Литваније. Србија је  више од 50  година била званично атеистичка држава где је религија била критички анализирана у корист  материјализма.

Некадашње социјалистичко друштво се обликовало на начелима комунистичке идеологије и науке. Марксизам се претворио у догму, а наука у нову религију. Распад комунистичког друштва у Србији отворио је “пукотине“ у обликовању друштвене свести. Србија се “вратила“ својим  светосавским вредностима више “помодарски“ него духовно.

У истраживању вашингтонског центра “Пју“, под називом “Будућност религија: пројекција популационог раста 2010–2050. година“, наводи се да је у Србији писмено 97,9 процената одраслих. Хришћани чине 92,6 одсто популације, 4,2 су муслимани, а остали су неопредељени или припадници других религија. Српски атеисти су међу најобразованијим верски неопредељеним људима на свету.

Хришћанске културе и нације, попут Срба и других на Балкану, одржавају “равнотежу“ Европе и Балкана, пред све већим надирањем ислама, али и општег ширења атеизма, које има упориште у технологији, потрошачком друштву и губитку националног индетитета, односно концепта “држава без нација“ или нација са “отвореним друштвима“ и “државама без граница“.

Америчкo истраживање показује да ће у Србији 2020. године бити мало више од седам милиона хришћана, 390.000 муслимана и 260.000 атеиста. Током година смањиваће се и број неверника и број хришћана, а у порасту ће бити број муслимана, тако да ће 2050. бити 5.480.000 хришћана, пола милиона муслимана и 210.000 атеиста и агностика.

Глобализам је постао нова религија моћи која показује да мала група светских богаташа располаже  богатством 3,6 милијарди људи на планети. Тако се отворено негира хришћанство које тежи отклањању великих социјалних  разлика. Атеизам кроз сцијентизам и глобализам подстиче разлике и даје приоритет образовању, али не духовоном развоју појединца и друштва уз  видни губитак националног или верског индентитета.

 

Пише: Томислав  Кресовић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: