БОГОЉУБ КАРИЋ ПОРУЧУЈЕ: “ПРАВИТЕ ДЕЦУ И ПАРЕ“

foto-pravite-decu-i-pareТреба ли више икоме у Србији указивати да је породица најважнија ћелија друштва, да је она национална тврђава? Ауторски текст успешног привредника и домаћина Богољуба Карића у листу Политика под називом Породица је српска тврђава“ показује да има основа за бригу када је у питању очување породице и свих оних вредности које се носе из куће.

Богољуб Карић истиче да је очување традиционалне српске породице најважнији национални задатак. Са реализацијом тог плана требало је започети одмах после Другог светског рата. Међутим, расрбљавањем села и насилном индустријализацијом државе стварани су беземљаши и “радничка класа“, што је омогућило тадашњим властима да суверено владају “националним бићем“. Поред тога, систематски је разарана и Српска православна црква, зарад васпостављања марксистичког атеизма из којег се касније изродила хибридна идеологија глобализма, који је “докусурио“ породице и учинио их зависним од “глобалне политике“ која уништава сваку помисао на националне вредности.

Стасавање породичног бизниса породице Карић данас је можда последњи изданак српске традиције 19. и 20. века, по узору на некадашње домаћине, неимаре, добротворе и мецене. То су били људи који су захваљујући предузетничком духу однегованом у породици стварали предузећа и фабрике, градили српско друштво и државу. Остаје отворено питање зашто демократизацијом друштва власт није водила рачуна о јачању породичних компанија које су и те како могле да буду снажна подршка националној економији?

Од “петооктобарских“ промена, па на овамо, стварало се јавно мнење да иза породичних комапнија стоји велика превара, пљачка и корупција. Тај прљави маркетинг води порекло од политичких олигархија које су желеле да српске домаћине држе “у шаци“, а са друге стране, страним компанијама су омогућиле да износе капитал из Србије, да не плаћају порез и да неспособни кадрови, без домаћинског односа воде привреду.

Богољуб Карић је био и остао национални трибун који указује на опасност од уништавања породичног бизниса. Потребно је да држава помогне предузетницима да у оквиру својих породица шире бизнис, да се отварају фабрике, да млади остају на селу и сви заједно, у оквиру породице, користе благодети савременог пословања.

“Тако ће деца наследити фирме, учећи уз родитеље како се воде послови. И више неће почињати живот од нуле“, каже Богољуб Карић. Управо то треба да буде азбука српске економије. Богољуб Карић упућује сасвим једноставну, али снажну поруку: “Морамо охрабрити младиће и девојке да почну да праве децу и паре“.

Пишу: Томислав Кресовић и Предраг Прокопљевић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: