СУМРАК НОВИНАРСТВА: ТАБЛОИДИ ЛАЖУ, А ВЕТАР НОСИ

foto-tabloidi-lazu-a-vetar-nosiСрбија је већ дуго у прљавим играма таблоида који указују на морални и друштвени пад новинарства зарад изнуђеног сензационализма, аферашког приступа који јавно мнење чини необјективним, стварајући тзв. револверашко новинарство”.

Све је више таблоида који су постали извор информисања и обликовања јавног мнења са потпуно лажним или изврнутим информацијама које вређају јавни морал, личности и приватност, али и више од тога, постају право оружије за заглупљивање јавности. Иза свих тих “јаких наслова“ крију се разни интереси, али изнад свега жеља да се на лажи направи добар тираж.

Србија већ дуже време живи у виртуелној стварности са неистинитим догађајима и вестима које вређају друштвене норме, морал и приватност грађана. Данас је могуће платити уреднику да провуче кроз “медијско блато“ било кога и да све то прође без осуде јавности и друштвене одговорности. Таблоиди данас више личе на политичке штабове, на центре за дезинформисање и узбуњивање грађана, уз реалну моћ да у кризним ситуацијама нанесу велику штету друштву или појединцу.

После “баражне ватре“ коју је Српски телеграф недавно осуо по Богољубу Карићу, штафету је преузео Курир да кроз “медијско блато“ провуче некадашњег министра др Слободана Вуксановића. Ни крив, ни дужан, човек је проглашен за бескућника који животари у парку, без смештаја и редовног посла. Ова лаж је објављена на насловној страни таблоида са циљем да сезнационалистичким памфлетом увећа свој тираж.

По среди је сасвим другачија животна прича. Слободан Вуксановић је професор једног приватног факултета, дакле живи и ради као угледни грађанин овог друштва. Оваквих вести пуни су таблоиди који живе за профит на људским мукама или лажима и делују најблаже речено непрофесионално.

Захваљујући непровереним информацијама таблоида Србији прете велике епидемије и терористички напади, а најодговорнији представници власти су неретко на нишану криминалаца. Државни органи све ово спокојно посматрају, без икакве акције да се овакве појаве санкционишу, иако је очигледно да таблоиди узнемиравају јавно мнење и што је још горе угрожавају националну и јавну безбедност.

 

Пише: Томислав Кресовић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: