ГЕОПОЛИТИКА: КАНТОНИ КАО РЕШЕЊЕ КОСОВСКОГ ПИТАЊА

foto-kantoni-kao-resenje-kosovskog-pitanjaТрамп је постао нови газда Овалног кабинета у Белој кући. Нема сумње да ће његово председниковање утицати на геополитичка дешавања широм света. Сада “политички играчи“ широм света размишљају шта ће их снаћи. И док Немачка као предводница Европске уније очекује да ће јој Амери наметнути “грубу вожњу“, у Србији прижељкују да ће наступајуће промене у односу САД и Русије утицати да крене набоље, поготово када је у питању налажење решења за “неуралгично подручје“ као што је Косово.

Још се ништа није опипљиво догодило на релацији Трамп-Путин, а зли језици и даље сикћу.  Колумнисткиња “Гардијана“ Мери Дејевски, иначе чланица Краљевског института спољних послова Велике Британије, злослути да би Русија могла да призна независно Косово, као део ширег споразума између Вашингтона и Москве. Своје мишљење Дејевски базира на претпоставци да би Москва могла да призна Косово као део пакета договора, чији би циљ био затварање различитих постхладноратовских дипломатских проблема који су угрозили односе између сила.

Прича о подели Косова актуелна је још од шездесетих година прошлог века. Овим питањем су се бавили многобројни политичари, почев од Добрице Ћосића, готово све досовске владе у вишепартијском животу Србије, па све до Ивице Дачића и, нешто уздржанијег, Томислава Николића у новије време. Своје виђење ове теме презентовали су и званичници САНУ, као и угледни универзитетски професори у земљи и иностранству. Прављене су различите политичке карте спајања и раздвајања два балканска народа који се споре око територије. Суштину поделе Косова треба тражити у компромису између “етничког права“ Албанаца који чине већинско становништво и “историјског права“ Срба на средњовековну колевку културе и државности.

Можда је време да се актуелизује предлог директора Балканолошког института САНУ и некадашњег угледног дипломате др Душана Т. Батаковића, кога је крајем деведесетих година у то време подржала СПЦ, али због тадашњих геополитичких прилика није добио подршку међународне заједнице. Реч је, наиме, о кантонизацији Косова и Метохије. Градови на Косову би били под мешовитом албанско-српском управом, а пет кантона би обухватали аграрна подручја у којима су Срби већина, уз присаједињење манастира са имањима која су поседовали до 1941. године. Границе општина би могле да буду измењене тако да се отвори могућност за образовање мањих општина које групишу места и села са претежно српским становништвом. Уколико би овај план “погурале“ САД и Руска Федерација обе стране у спору би врло брзо увиделе да компромисно решење може да донесе трајни мир на овом подручју.

Угледни војно-политички аналитичар Мирослав Лазански, који је тренутно посланик владајуће СНС, актуелизује питање поделе Косова и Метохије речима да “постављене границе српске покрајине апсолутно нису свето писмо и о њима се може разговарати са новом администрацијом у Белој кући“. Такође, бивши заменик шефа ЦИА за Балкан Стивен Мајер недавно је изнео у јавност да је сазрело време за поделу Косова.

Колико је све то оствариво показаће време. Игуманија Пећке патријаршије мати Харитина за “Вечерње новости“ каже: “Нажалост, у самој Пећи има свега неколико наших људи, док нам је најближе настањено место Гораждевац. Иако су у околном Белом Пољу саграђене десетине кућа за повратнике, вратило се свега неколико старијих људи. Нас много више брине то што су Срби почели да отуђују своју имовину, јер тиме губимо наду и у повратак расељених. Ето, што је најгоре, продали су имање на готово самом улазу у светињу. И то је обесхрабрујуће“.

Сигнали које долазе из света, али и од власти у Србији, очигледно су показатељ да би званични Београд “полако, али сигурно“ могао да уђе у причу о педели Косова, али и о успостављању новог статуса албанских општина на југу Србије. Тако нешто не може да шкоди, а могло би да помогне да Срби на Косову и Метохији остану на својим огњиштима, а Србија коначно дефинише своју јужну границу.

 

Пише: Предраг Прокопљевић      

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: