ГЕОПОЛИТИКА: ТАЈНЕ КОСОВСКОГ ЛАВИРИНТА

SERBIA-KOSOVO-POLITICSКосово и Метохија има тројни статус. Основни статус КиМ јесте да је то део Србије по важећем Уставу. Други статус јесте независна држава која има признање већег дела чланица ЕУ и САД.  Трећи статус је протекторат САД и НАТО са војном базом у Бондстилу.

Косово је још увек под ингеренцијом резолуције 1244 СБ УН, али и мисије ЕULEX која је призната од власти Србије. Дакле, Косово је и део Србије и вештачки склепана држава, више протекторат, него демократија. Реч је о “немогућој мисији“, односно о недовршеној држави коју су створили интереси САД и НАТО, а коју је подржала ЕУ. Истовремено, Косово је још увек под окриљем СБ УН са извесним интересима Србије. Нажалост, Србија је преласком ингеренција са СБ УН на ЕУ и мисију ЕULEX битно изгубила свој државни капацитет.

ЕУ, САД и НАТО су наводна “гаранција“ сигурности Срба, али и независности Косова, као што је резолуција 1244 СБ УН гаранција интереса Србије на Косову. НАТО и САД формално штите интересе Србије, али више од тога штите сопствене интересе. То је постало очигледно после НАТО агресије 1999. године. Признање Косова од моћних држава видно је ослабило резолуцију 1244 СБ УН. Лобирањем САД и моћних држава ЕУ Косово је примљено у низ међународних институција. То је Србију учинило неефикасном на Косову. Политика ЕУ као и САД стала је на страну Косова, уз стални притисак на Србију да нормализује односе Београда и Приштине.

Јужна српска покрајина – Косово и Метохија, као и БиХ, постала је огледно поље тестирања нових облика стварања недовршених или неуспелих држава. Реч је о примени војних и економских протектората где се формално даје самосталност у вршењу власти политичких олигархија, а у суштини је реч о пуној контроли према формалним институцијама.Тако се стварају “фантомске“ или вештачке државе које уз помоћ грађанских ратова, ван свих међународно-правних оквира злоупотребљавају право на самоопредељење.

Власти у Сарајеву имају подршку САД и НАТО, док Бања Луку подржава Руска Федерација. Сличан третман великих сила има и Косово. Управо независна позиција Србије, уз благу подршку Руске Федерације, омогућила је председнику Србије Томиславу Николићу да недавно каже још увек актуелном америчком амбасадору Кајлу Скоту да су САД спровођењем своје воље створиле многе невоље и да се нада да ће са доласком Доналда Трампа у Белу кућу такво понашање престати.

Још увек је актуелна прича о возу украшеном мотивима из српских манастира који није могао да уђе на територију КиМ, јер су тако одлучиле тзв. приштинске власти сматрајући га провокативним. У разговору са амбасадором Скотом председник Николић се запитао зашто нико не поставља питање да ли је провокација то што по територији Косова иду са обележјима велике Албаније и јавно промовишу ту бесмислену идеју?.

Нема сумње да су КиМ и БиХ у сендвичу новог хладног рата. НАТО и САД су на Косову да контролишу већи део Балкана и буду логистичка база према руским геополитичким интересима. Са друге стране, све јача позиција Руске Федерације на “геополитичкој шаховској табли“ чини све да смањи утицај “западног света“ који је политички дезорјентисан и прилично економски начет.

 

Пишу: Томислав Кресовић и Предраг Прокопљевић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: