ПРЕДСЕДНИЧКИ ИЗБОРИ: “СЛОБОДНИ СТРЕЛЦИ“ ДЕЛЕ ДЕМОКРАТСКУ ОПОЗИЦИЈУ

 

foto-slobodni-strelci-dele-demokratsku-opozicijuПредседнички избори се ближе, а још се увек не знају кандидати, ни владајуће коалиције, нити ко ће све представљати разједињену демократску опозицију. Владајућа СНС свог кандидата обелоданиће до Сретења 15. фебруара. Садашњи председник Србије и оснивач СНС Томислав Николић има велику шансу да буде кандидат владајуће коалиције. У супротном, одлази у пензију.

Структуре СНС све више кроз медије и анкете фаворизују Александра Вучића као победника у првом кругу председничких избора. Међутим, мало је вероватно да ће Александар Вучић у тренутку највеће политичке моћи уступити место премијера неком другом из своје странке.

Када је кандидат тзв. демократске опозиције у питању, у кладионицама су отворене опције између Александра Саше Јанковића, актуелног заштитника грађана и донедавно председавајућег Генералне скупштине УН Вука Јермића. Позиција Вука Јеремића у међународној дипломатији је афирмативна. Она се креће у политичкој ротацији Запада, пре свега САД, и Истока, односно Русије и Кине. Иако Вук Јеремић има углед на међународној позорници, видно му недостаје политички и лични углед у Србији. Мала је вероватноћа да ће иза Вука Јеремића стати све партије бившег ДОС-а.

“Демократска опозиција“ има подељено мишљење о Вуку Јеремићу, иначе политичком ученику Бориса Тадића. Вук Јеремић има могућност да на изборима учествује самостално са сопственим потенцијалом и новцем или са неком партијом која хоће да га подржи. Могуће је да ће освојити довољно гласова за улазак у парламент, уколико буду расписани и превремени парламентарни избори, али је далеко од могућности да угрози кандидата СНС. Вук Јермић је уз себе имао “америчке пријатеље“ ближе демократама који су поражени на председничким изборима уз Хилари Клинтон.

Други могући кандидат тзв. “демократске опозиције“ је Саша Јанковић који наступа из дубоке политичке сенке. Своју политичку репутацију стекао је захваљујући критици актуелне власти у Србији, што је условило да добије подршку појединих кругова ван Србије, као и неких парламентарих партија. Саша Јанковић више ће деловати као политички играч “почасног круга“, него као достојан противкандидат СНС-у. Позиција Саше Јанковића биће усмерена на утицај НВО сектора у Србији и страних интереса, као и партија, попут ДС-а, које му дају део свог ауторитета код грађана Србије. Саша Јанковић је далеко слабији кандидат од Вука Јермића, али његова садашња јавна позиција је занимљивија у унутрашњој политичкој борби.

Уколико Јанковић и Јеремић буду ушли у председничку или парламентарну кампању јасно је да ће доћи до расипања гласова који ће ићи у прилог кандидатима СНС и СРС. Посебно је значајно што већина партија у Србији нема озбиљне финансије, нити шири јавни утицај. Уколико би Вук Јермић ушао у кампању морао би да има иза себе партије које га подржавају, или своју странку, што је веома тешко да се реализује до председничких избора.

Међутим, искуства са политичком кампањом ДЈБ Саше Радуловића или са потпуно анонимним кандидатима на неким локаним изборима показују да су сваковрсна изненађења могућа. Оно што је општа оцена за деловање опозиције у Србији јесте да, почев од 1990. године, па све до данас никада није била слабија, подељенија и толико неефикасна.

 

Пише: Томислав Кресовић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: