ГЕОПОЛИТИКА: КОМЕ ЈЕ СВЕ СРБИЈА “ТРН У ОКУ“?

foto-kome-je-sve-srbija-trn-u-okuСрбија је почев од 1804. године, па све до данас, била и остала трн у окувеликим силама. Ова незахвална позиција Србији је припала због геополитичког положаја, менталитета српског народа, непрестаних ослободилачких тежњи, али и интеграција јужнословенских народа. Србија је правила разне интересне савезе са моћним државама, али је била и предемет међународних игара и политичких трговина. Цена слободе српског народа током 20. века је била превисока.

Национално ослобођење Србије и резултати Балканских ратова с почетка 20. века, и те како су плаћени НАТО агресијом 1999. године и стварањем државе Косова. Македонија која је ослобођена од турског ропства и утицаја Бугарске, захвалила се Србији на тај начин што је признала Косово и створила Македонску православну цркву. Данас је Скопљу ближа Тирана и Софија него Београд.

После 1918. године Србија је своју државност многима уступила стварањем Краљевине СХС. Српска војска је западно-балкански регион ослободила од јарма Аустроугарске монархије. Захвалницу је добила у Јасеновцу, Јадовну и другим мучилиштима током Другог светског рата, а касније и у акцијама “Бљесак“ и “Олуја“. Брозова политика вешто је аболирала политику НДХ према Србима, као што је политика краља Александра 1918. године бацила под тепих злочине хрватских војника у склопу Аустроугарске монархије. Срби су постали мањина и на простору Косова и Метохије.

За моћне западне силе Србија је очигледно била и остала “реметилачки фактор“ у остваривању геополитичких интереса. Историја о томе има јасан суд. Судбина Србије и српског народа ломила се на Косову, али и у БиХ у оба светска рата и у пројектованим грађанским ратовима на крају 20. века. Српски народ у БиХ се изборио да добије Републику Српску и да се тако спречи даље народно страдање.

Западним силама Србија је била и осталатрн у оку“, не само због православља, већ и због државотворности српског народа. Некада се у историјским уџбеницима учило да је Црна Гора међу најстаријим српским државама јаког православног духа. Данас власти у Црној Гори се отворено дистанцирају од Србије. Властима у Подгорици значајнији су партнери у Загребу, Тирани и Приштини, него у Београду. Уместо јединствене СПЦ која делује вековима у Црној Гори сада је од стране власти на делу и неканонизована ЦПЦ.

Све ово говори да Србија и српски народ на Балкану треба да науче како да у 21. веку штите своје вредности, традицију и културу која је на удару нових псеудоелита на Балкану. Србија је данас негде на свом новом почетку где су у великој мери поништене или угрожене жртве свих ослободилачких ратова од 1912. до 1945. године.

Пише: Томислав Кресовић

Advertisements

One response to “ГЕОПОЛИТИКА: КОМЕ ЈЕ СВЕ СРБИЈА “ТРН У ОКУ“?”

  1. mirko says :

    Ako je ovo Blog Bogoljuba, zar odista nema niko od vas ni trunčice inspiracije da makar prepiše ono što Bogoljub kao lider PSS- BK već deceniju ipo nudi Srbiju kao aktuelan i savremeni pogled i način kako da stignemo razvijeni deo Evrope, a ne ono što svako može da pročita u Vikipediji ili bilo kom srednjošlkolskom udžbeniku?

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: