ГЕОПОЛТИКА: ВИРУС ИСЛАМСКОГ РАДИКАЛИЗМА НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ

foto-virus-islamskog-radikalizma-na-kosovu-i-metohijiНАТО и САД су све учиниле да се Косво и Метохија отму Србији, али и да се већи број држава ЕУ определи да призна независност ове спрске покрајине. На Косову ЕУ држи економски, а НАТО војни протекторат. САД одлучују по свим питањима управљања окупираном територијом. Тако је Запад потиснуо Србију са Косова, али је подржао јачање исламизма.

На Косову до 1998. године радикална исламска доктрина није била доминантна. Додуше, била је под утицајем великоалбанске идеологије која је и данас на делу. Новина је што се Косово “заразило“ радикалним исламизмом, који је у функцији мрежа Ал Каиде, ИСИЛ-а и других милитантних групација.

Овај проблем страни медији и те како препознају. По писању “Дојче веле“, радикални исламизам на Косову је развијен под утицајем екстремиста из Саудијске Арабије који потискује либерални ислам, битан за ЕУ и Немачку. На Косову је све већи уплив вехабијског покрета, као и јачање мрежа турског милитантног исламизма и покрета Фетулаха Гулена. Овај немачки медиј напомиње да је “од 2012. године до данас, Косово напустило 316 људи у намери да се прикључе терористичкој организацији Исламска држава“.

Висока стопа незапослених (преко 40 одсто), изразито сиромаштво, јак утицај мафије и корупције, али радикалне исламске индоктринације утиче на ширење отпора према хришћанским вредностима, пре свега православљу и Србима на Косову, али и шире. Према подацима безбедносних стручњака, данас и до 50 хиљада Косовара следи конзервативни ислам.

Институт за политичке студије (КИПРЕД) је 2016. године објавио студију о утицају вере на косовски идентитет. Аутор те студије Лулзим Пеци каже да се 57 посто муслиманских Албанаца на Косову, пре свега осећају као Албанци, док се 32 посто првенствено дефинишу као муслимани, а тек онда као Албанци. На Косову је, дакле, осећај припадности народу јак, али га прати и јака верска опредељеност.

Другим речима, Албанци на Косову испољавају јак национални индентитет са тежњом за стварањем “велике Албаније“, а исламско верска опредељеност подстиче етничку агресивност и хомогенизацију Албанаца и конфронтацију са хришћанством на Балкану. Саудијска Арабија, Кувајт,Турска и друге исламске државе инвестирале су у обнову и изградњу џамија, слале су проповеднике и помагале сиромашне. Данас на Косову постоје 742 џамије, а ту су још и друге муслиманске установе, попут школа Курана. Но заједно с новцем и проповедницима у земљу је стигао и један другачији ислам.

Велика је албанска емиграција и дијаспора у државама ЕУ и САД. Управо због тога, на таласу ислмофобије у ЕУ, велика је могућност активирања исламизираних и фанатизованих Албанаца за учешће у терористичким акцијама на Старом континенту. Оно што забрињава је и могућност веће екстремне активности исламски индоктринираних Албанаца на Балкану, уз подршку албанске мафије и појединих великих сила којима одговара нестабилни Балкан.

 

Пише: Томислав Кресовић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: