ГЕОПОЛИТИКА: БАЛКАНСКЕ ИГРЕ ВЕЛИКИХ СИЛА

foto-balkanske-igre-velikih-sila-1Русија има своје геополитичке интересе на Балкану. Будући да је већи део Балкана у НАТО, Србија представља извсену “сламку“ утицаја и интереса Руске Федерације. Веома је значајно да Србија води политику војне неутралности и да има са Русијом потписане споразуме о стратешком партнерству на економском, али и војном плану. Србија у Руској Федерацији види свог савезника који штити њене интересе на међународном плану, пре свега у СБ УН по питању Косова и Метохије и штити интересе Републике Српске у оквиру Дејтонског мировног споразума.

Србија није увела санкције Руској Федерацији. Истовремено, Србија признаје целовитост Украјине, не улазећи у арбитражу кримског референдума, што ЕУ и Украјини не одоговара. Украјина и већи део ЕУ признале су Косово као државу и не треба очекивати да ће Србија осудити Русију због њених интереса на Криму. ЕУ очекује да Србија као кандидат “на дугом штапу“ осуди званични Кремљ у вези са сукобом у Украјини, а да при томе буде под притиском од стране ЕУ за нормализацију односа са Приштином. САД, НАТО и већи део ЕУ су отеле Косово од Србије, а сада се очекује да Србија “осуди“ Руску Федерацију око “украјинске кризе“ и Крима, иако Руска Федерација није признала Косово и подржава Србију.

Војно-техничка сарадња Србије и Руске Федерације омогућује да се створи стабилност и равнотежа војних потенцијала држава на Балкану. Највећи број држава на Балкану спроводи војну доктрину и набавља војну технику преко НАТО дипломатије. Србија као војно неутрална може и има државно и национално право да бира свог партнера у набавци војне опреме и технике.

Руска Федерација подржава војну неутралност Србије и спремна је на примену стратешких споразума, тј. да помогне у наоружавању Војске Србије. На тај начин Руска Федерација не уцењује Србију, већ је третира као свог балканског партнера. Треба истаћи да ни једна земља чланица НАТО, а пре свега САД, никада није понудила Србији повољне услове за набавку војне опреме и наоружања. Будући да САД и НАТО наоружавају државе које се граниче са Србијом ствара се беспотребни безбедносни ризик, па отуда и логична подршка Руске Федерације држави која је потенцијално угрожена.

НАТО не види Србију као војно стабилну државу. Србија се преко стратешког партнерства са Руском Федерацијом осигурава да не буде угрожена из окружења, као и да има безбедни систем одбране. Србија је на дугом путу ка ЕУ, али мора да заштити своју територију од било које опасности.

 

Пише: Томислав Кресовић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: