СИНХРОНИЗОВАНИ ТЕРОРИЗАМ: РАДИКАЛНИ ИСЛАМ НА ДЕЛУ

foto-radikalni-islam-na-deluЕвропа је ушла у вртлог синхронизованих терористичких акција радикалног ислама. На монструозан начин извршен је атентат на руског амбасадора Андреја Карлова.  У питању је пропуст организатора изложбе на којој је убијен амбасадор, припадника обезбеђења руске амбасаде, а највише турског безбедносног система. Мотиви су очиглено различити.

Неке процене су да иза атентатора-младог турског полицајца стоје тајне службе заинтресоване за заоштравање односа између Руске Федерације и Турске.  Други мотив проналазе у кажњавању Русије и дестабилизацији турске због договора између званичне Москве и Анкаре, а у вези са акцијама ИСИЛ-а у Сирији. Председник Русије Владимир Путин догађај је назвао провокацијом, али је то и велико упозорење око начина заштите руских дипломата широм света. Постоје могућности да иза овог атентата стоје и неки други интереси заинтересованих екстремних групација у Турској који би угрозили Ердоганову власт, али и неких заинтересованих фактора ван Турске. Послата је порука да и тајне службе и полиција које функционишу под окриљем Анкаре могу представљати опасност по безбедност председника Реџепа Таипа Ердогана. Управо зато треба очекивати да ће бити предузете велике “чистке“ у безбедносном систему Турске.

Злехуда судбина дочекала је и грађане Берлина који су се у погрешно време нашли на божићном вашару. Терористички удар камионом у Немачкој, после Француске, представља демонстрирање моћи “црно-зелене“ терористичке интернационале, односно радикалних исламских групација које с времена на време активирају своје “спаваче“ и имају своје “кртице“ у структурама европских полиција.

Превасходна намера овог напада је слабљење политике канцеларке Ангеле Меркел и угледа Немачке, уз акценат да је национална безбедност чланица ЕУ веома порозна. Немачка као најмоћнија држава ЕУ показује слабости пред акцијама терориста, иако је полиција имала нека сазњања о могућим претњама. Ова акција само ће створити антиисламско расположење широм Европе, рачунајући ту и негативан однос према мигрантима и Турцима који живе у Немачкој. Као и у Турској, са убиством амбасадора, тако и у Немачкој послата је порука “нико више нигде није сигуран“.

Ако  се ове терористичке акције шире сагледају, онда се мора извући озбиљна порука да се национална безбедност може оснажити само превентивним мерама, односно ефикаснијим умрежавањем безбедносних структура ЕУ, укључујући ту и земље Балкана. Будући да је Европа изложена великим безбедносним ризицима, западне земље би могле да се уздрже од медијске пропаганде. Најновији пример је британски портал “Експрес“, који је покушао да упореди турског атентатора на руског амбасадора са Гаврилом Принципом. Можда западњаци преферирају гесло да “циљ оправдава средства“ и да је сваки тренутак погодан да се пропагира ревизија Првог светског рата, али такво понашање може да иде на руку само противницима тековина европске либералне демократије.

Потребно је да све европске земље имају директан линк у размени информација које могу бити веома значајне за спречавање могућих терористичких акција. Познато је да је Балкан премрежен великим бројем “спавача“ радикалног ислама, који имају своја упоришта на Косову, БиХ, Албанији, али и у другим земљама региона. Све ово говори да ће државе Балкана морати озбиљно да (по)раде на стратегији борбе против унутрашњег тероризма, али и оног који долази као “спонзорисани“, преко радикалних исламских групација или инсајдера међу мигрантима.

 

Пишу: Томислав Кресовић и Предраг Прокопљевић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: