ПОЛИТИЧКЕ ИГРЕ: КО КОМЕ СМЕШТА НА БАЛКАНУ?

foto-ko-kome-smesta-na-balkanuБалкан је у својој бурној историји био мета великих сила и њихових интереса. Сукоби војних и политичких савеза и империја утицали су на националне, верске и политичке сукобе, мешања, арбитрирања и наметања силе.

 Тако је Велика Британија са још неким државама Европе стајала иза мајског преврата 1903. године у Србији,  као и 27. марта 1941. године. Немачка и Италија са мађарским и бугарским екстремистима организовале су убиство краља Александра Карађорђевића у Марсељу 1934. године. Велика Британија и Винстон Черчил су посредно довели на власт Јосипа Броза Тита на штету Срба. Стаљинова политика је одржавала Тита до 1948. године, а онда Брозовом режиму даје подршку адмнистрација САД.

 Бившу Југославију 1991. године споља су “рушили“ Немачка, САД и Велика Британија. Слободана Милошевића је с власти срушила машинерија САД и НАТО, уз претходно бомбардовање Србије. Све владе у Србији од 2000. године биле су на провери и одобрењу међу западним државама. НАТО је на Балкану заузео место Варшавском пакту, а Србија је остала војно неутрална и као таква представљала “трн у оку“ моћним државама.

Велики силе и моћне државе се не одричу тако лако својих интереса, ни у малим, нити у већим државама. Ипак, “балканска правила“ прписују САД, НАТО, а у последње време све више и Руска Федерација. Званични Кремљ има значајне интересе у Србији, не само због свог утицаја на енергетски сектор, већ и због стратешког партнерства у многим областима, рачунајући ту сектор безбедности.  Са друге стране, Амерички интереси су глобална доминација, ширење НАТО, ширење утицаја прко ММФ-а на привреду држава и неутралисање Русије са Балкана.

САД покушавају да Србију систематски држе као свој протекторат, са наизменичним обећањима и уценама. Треба се подсетити да је америчка и НАТО машинерија утицала на акцију “Олуја“ у Хрватској 1995. године. Амери су бомбардовали Републику Српску и Србију. Кад им је то одговарало држали су под “спољним зидом“ санкција Србију и учествовали у рушењу с власти председника Слободана Милошевића. Америчка амбасада у Београду контролисала је постпетооктобарске власти у Србији.

САД су свесно направиле Србији и Балкану велику штету на тај начин што су кумовале да се не реализује руски гасни пројекат – “Јужни ток“. САД су угрозиле Балкан и својим мешањем у политику савезничке Турске, јер им није по вољи председник Реџеп Таип Ердоган и његова политика. САД имају монопол на геополитичке интересе свуда у свету, па и на Балкану. Евидентно је да ни политика ЕУ на Балкану не може да функционише без америчке сагласности.

Сви кључни политички и војни стручњаци признали су да постоји директна умешност САД и ЦИА, као и Сороша у украјинску “обојену револуцију“ са циљем слабљења Русије, јер је Украјина “меки стомак“ руске безбедности, нешто попут Косова за Србију. Између САД и Руске Федерације требало би да се налази Европска Унија, као битан стабилан политички простор. Међутим, та политика равнотеже је нарушена цунамијем миграната из земаља “трећег света“. Због свега тога највећу штету трпе европске земље, а самим тим Балкан и Србија.

 

Пише: Томислав Кресовић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: