НАЦИОНАЛНА ТРАГЕДИЈА: НЕСТАЈАЊЕМ СЕЛА ГАСИ СЕ ДУХ СРБИЈЕ

seloУ наредних 15 до 20 година Србији прети нестанак 1200 села, што је готово четвртина од садашњих 4600 сеоских насеља, упозорено је на скупу o могућностима развоја сеоских подручја, који је организовала Српска академија наука и уметности (САНУ). Сличне оцене дате су и 2006. године, а већ десет година касније, ова прогноза се испунила. Од 4709 насеља, односно села у Србији, нестаје њих 1200. Ради се о убрзаном процесу нестајња села, a самим тим и пољопривредног активног дела становништва.

Срби су одувек били “сеоска нација“ јаког индивидуализма и традиције. Уништавањем српског села не само што се празни територија Србије, већ се и чупају корени српског народа. Све већа демографска криза и премештање становништва у градове доводи до разарања и разградње српског друштва са тежим последицама. Рурално становништво се убрзано утапа у урбану средину са задржавањем својих старих навика. Тако се ствара удвојено друштво које не припада ни селу, ни граду, уз велике социјалне и економске, али и културолошке проблеме и расколе.

Глобализација директно утиче на губитак индивидуализма сеоског становништва уз несагледиве последице.Тако се може десити да за 15 година Србија остане са мање од 2500 села, а до 2050. године, да падне на цифру испод 1500 села. Подаци који су се нашли пред академицима и заинтересованом јавношћу су више него поражавајући. У 1034 села је мање од по сто житеља.

Пошту нема две хиљаде села. Чак 500 села нема асфалтни пут, ни везу са светом. У 400 села у Србији нема продавнице, па житељи морају на пут да купе храну. У 73 одсто села нема дома културе, нити библиотека. У 230 села нема основне школе. У 2015. години 173 сеоске школе имале су само по једног ђака. У 2760 села нема вртића. У две трећине села нема амбуланте. У селима се данас налази око 260 хиљада момака старости између 40 и 50 година живота и око 100 хиљада девојака исте доби који нису засновали породице. Да су то урадили Србија би имала пола милиона становника више!

Еколошки, социјални и друштвени расколи у Србији и велика загађеност градова тера ће градско становништво да живи ван градова. Напуштена српска села и имања у будућности могу населити неки други народи или власници страних компанија који би их насељавали за своје потребе. Државе и народи који имају стабилно и развијено сеоско становништво имају будућност. Поред “беле куге“, одржавање и опстанак српског села би требао да буде национални приоритет.

Пише: Томислав Кресовић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: