СРПСКО-ХРВАТСКИ ОДНОСИ: “ХЛАДНИ РАТ“ КАО НАЧИН ЖИВОТА

zastave-eu-hrvatska-srbija-670x447Србија је кост у грлу“, како претходнe, тако и актуелне Владе Хрватске. Очигледно је да званични Загреб има неодољиву потребу да буде економски и политички лидер на Западном Балкану. Влада Србије је добила позитивне оцене у ЕУ и ММФ око унутрашње и регионалне стабилности. То, наравно, не одговора хрватској државној политици. Хрватска је у овом часу у значајним политичким и економским турбуленцијама. Oтуда и блокирање отварања поглавља 26, које покрива питања образовања и културе, и одлучне одлуке премијера Александра Вучића да напусти Брисел са опаском “доста нам је хрватског иживљавања“.

Како преносе хрватски медији, овога пута неколико земаља чланица ЕУ, међу којима је и Хрватска, има примедбе у вези са образовањем на мањинским језицима. Наиме,  примедба званичног Загреба се односи на уџбенике који се штампају у Србији на хрватском језику. Иако признају да је званични Београд на том плану започео са превођењем на хрватски језик постојећих уџбеника за основце, оправдање за нову блокаду су пронашли у констатацији да још увек ништа није урађено са уџбеницима намењеним припадницима хрватске заједнице који живе у Србији, поготово кад су у питању ученици средњих школа. Хрватима не пада на памет да у досадашњим напорима власти у Србији препознају добру вољу да се сва питања сукцесивно решавају. Једино им је важно да у први план ставе своје политичке и економске интересе.

Што је Србија стабилнија Хрватска има мањи утицај на Балкану. Док је Србија била под видним притиском ЕУ (2003-2012), Хрватска је преко својих тајкуна и захваљујући погрешним потезима бивших властодржаца извршила “економску инвазију“ у Србији. Будући да је Хрватска данас чланица ЕУ, а Србија је још увек у процесу евроинтеграција, присутна је извесна бирократска надмоћ у смислу сталних уцена током отварања појединих претприступних поглавља.

Хрватској политичкој сцени неодговарају позитивне оцене Немачке, као ни политичка сарадња СНС и Меркелове ЦДУ у склопу европских конзервативних народних партија, јер се ту налази и ХДЗ као чланица. Хрватској смета што Влада Србије и владајућа СНС не воде реваншистичку и агресивну политику према Хрватској. Негативна политика Србије према Хрватској више би одговарала владајућем ХДЗ, која управо на тим основама гради своју унутрашњу политику.

Србија води конструктивну политику на Балкану. Премијер Александар Вучић инсистира на одржавању коректних односа са Хрватском, не само зато што је она чланица ЕУ и НАТО, већ зато што је неопходно одржати политику стабилности у БиХ, односно у Републици Српској. Истовремено, Србија је успоставила добре односе и са Мађарском, а то Хрватској не одговара.

Хрватска лобира на све начине не би ли се створили што лошији односи званичног Београда и Подгорице, али и Београда и Приштине. Све у свему, Србија је до сада избила све политичке адуте Хрватској да је сврстају у кризну или проблематичну државу са националистичко-агресивном владом. Уместо спровођења дипломатски избалансираних односа, Хрватска се, по старом опробаном рецепту, одлучила да настави са провокацијама и блокира даље напредовање Србије ка ЕУ. Најновијом одлуком премијера Вучића да изостане са међувладине конференције у Бриселу на којој ће се разматрати отварање поглавља, послата је порука целом свету да нико нема право да Србију понижава.

 Хрватска преко својих савезника у БиХ и међународним круговима лобира да Хашки суд тражи испоруку троје функционера СРС и народних посланика како би се створила политичка криза у Србији, али и извршила ревизија процеса лидеру СРС др Војиславу Шешељу. Нема сумње да Хрватска државна политика није ништа друго него “хладни рат“ према Србији.

 

Пишу: Томсилав Кресовић и Предраг Прокопљевић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: