РАСПЕТО КОСОВО: ЗЛОЧИНЦИ ПОД ЗАШТИТОМ ЗАПАДА

foto-zlocinci-pod-zastitom-zapadaПоред етничког чишћења Срба на Косову и Метохији извршен је културоцид. Почев од доласка мисије КФОР под окриљем НАТО и УНМИК-а, а касније и ЕУЛЕКС-а, на Косову и Метохији је похарано на десетине средњовековних манастира и цркава. Многи српски објекти су спаљени у погрому 2004. године и касније. Поред тога, из већине косовских библиотека, почев од универзитетске у Приштини, па надаље, спаљено је или однето више од милион књига и разних историјских докумената.

 Италијански лист “Панорама“ оцењује да је застрашујућа чињеница да је 70 одсто од укупног броја отетих косовских Срба, нестало после јуна 1999. године, заправо када је рат званично завршен. Лист је дошао у посед фотографија које су војници УНМИК-а нашли у Дечанима 2003. године, али их није објавио, јер на најбруталнији начин приказују припаднике ОВК-а како насмејани позирају испред објектива фотоапарата са одсечениим српским главама. У време када су те фотографије направљене то је била зона под командом Рамуша Харадинаја.

Податке о извршеном етничком чишћењу, а посебно културциду, смогао је снаге да изнесе у јавност бивши генерал италијанске војске Мауро дел Векио, који каже да је након завршетка НАТО бомбардовања Србије 1999. године, током прве три седмице његовог мандата на Косову, и те како био упознат са извештајима о телима убијених Срба и Рома, као и о броју порушених објеката. Како каже овај италијански генерал, то је тада била “табу тема“, дакле то нико није смео да спомене новинарима.

 Нико тада, али ни данас неће да изнесе на светлост дана колике су реалне размере уништавања српских споменика културе на Косову и Метохији, а зна се да има и оних који су под заштитом УНЕСКО. Ако се сагледа да су то радиле власти у Приштини од 2000. године, под окриљем међународних институција, јасно је да је поред етничког чишћења Косова и Метохије уследило и поништавање културе и просевете Срба на већем делу Косова које је данас у већинској контроли Албанаца.

Сви администратори УН до 2008. године нису водили рачуна о очувању културне баштине Срба и хришћанске цивилизације, што је довело до облика културне и духовне гетоизације Срба на Косову и Метохији и вида етничке и националне сегрегације. После 2008. године и признања Косова од већине држава ЕУ и САД, настављена је пракса потирања свега што је везано за Србију и српски језик. Поражавајућа је ситуација да после 17 година од присуства припадника УН и НАТО на Косову, војне наге КФОР-а чувају српске манастире од напада албанских екстремиста.

Ово је само показатељ да уз уништење сакралних објеката разарају се сви материјални трагови православног хришћанства. Све је већа исламизација Косова са јаким утицајем радикалног ислама, вехабија и других који проповедају нетрпељивост према хришћанству и Србима. Потребно је да Србија, пре свега Министарство културе, што пре направи једну “Белу књигу“ о томе шта је све уништено од културних добара на Косову, почев од школа, библиотека, споменика, сакралних објеката, и да то буде основа за вођење разговора у Бриселу, поред телекомуникација, регистарских таблица за возила и других питања.

Када се уништава језик, писмо и култура српског народа на Косову, порука може бити само једна, а то је да тај народ не треба да опстане на спорном простору. Такву политику толеришу и државе ЕУ, али и САД, које у другим случајевима имају високе критеријуме за дефинисање културних и цивилизацијских вредности народа и држава.

 

Пишу: Томислав Кресовић и Предраг Прокопљевић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: