ГЕОПОЛИТИКА: СРБИ ИЗМЕЂУ РУСА И АМЕРА

foto-srbi-izmedu-rusa-i-ameraПросечан грађанин САД не зна где се налази Србија, али преко својих медија зна да су САД употребиле војну силу према Србима. Американце Србија најпре асоцира на Сибир (енг. Сербиа/Сибериа, прим.аут.), због чега се као одговор често појављивала “хладноћа“. Нажалост, као друга асоцијација јавља се рат.

Постоји могућност да је реч “рат“ међу асоцијацијама због грађанског рата који се почетком 90-тих година водио на територији бивше Југославије. Постоји могућност и да Американци уместо на Србију мисле на Сирију и оружане сукобе који тамо трају. Американци знају за Србију и захваљујући великом магу “белог спорта“ Новаку Ђоковићу.

Велики број грађана Србије више од 120 година живи у САД. Међу знаменитим Србима у Америци били су Никола Тесла и Михајло Пупин. Почев од педесетих година прошлог века, па наовамо Срби уче енглески језик уз америчке филмове и музику и упијају америчку културу читајући преведене америчке писце, конзумирајући Кока-колу и носећи џинс. Просечан Србин, посебно млад и образован човек, види своју шансу “преко баре“. У свести грађана Србије још увек постоји старо савезништво са САД у два светска рата, али и болно сећање на НАТО агресију 1999. године.

Разарање Србије и Републике Српске и стављање администрације САД на страну других народа, пре свега Муслимана, Хрвата, Албанаца, наметнуло је код Срба комплекс антиамериканизма. Тај антиамериканизам је заправо отпор грађана Србије политици светске доминације и спровођење улоге светског полицајца. Ипак, Срби немају мржњу према САД, тзв. американофобију, већ само вид отпора према политици САД.

Просечан Рус зна где је Србија, без обзира на то да ли живи у престоној Москви или у далеком Сибиру. Рус зна да му је Србин брат по вери, зна за велика страдања Срба у оба светска рата где је царска и комунистичка Русија била савезник Србима. Просечан Рус носи у себи словенофилски дух јединства Руса и Срба кроз православље и део блиске историје.

Са друге стране, Срби су створили известан мит о храбрим, непобедивим и правдољубивим Русима, који произлази из историје у последња два века, али и великих сеоба Срба из 17. и 18. века. Срби осећају Русе као своје природне савезнике, али и кроз литературу и православље. Нема сумње да су Руси емотивно ближи Србима од Американца, али не треба заборавити да су Срби више присутни у западној и америчкој култури него у словенској и руској култури. Србин добро познаје руску културу, књижевност, али је знатно мање путовао у бивши СССР и Русију него у САД.

Због послератног у сукоба Стаљина и Тита, Срби су се мало отуђили од Руса, али је познато да је краљ Александар Карађорђевић после првог светског рата примио око 60 хиљада избеглих Руса (белих Руса) који су били касније елита у српској науци и култури. Бивши СССР држао је Балкан под својим окриљем, али не и Србију, као што данас САД држе Балкан преко НАТО под својом “шапом“, али не и Србију.

Србија је као војно неутрална земља у партнерским односима са САД и Руском Федерацијом. Србија је била и остала “Запад-истоку“ и обрнуто. Прихватила је све оне вредности западне културе и друштва, док је руски утицај имао више духовни карактер. Просечан Србин би ипак више слао своју децу да се школује на Западу, јер деценијама није путовао у изоловани СССР, односно Русију, која се тек пре 25 година отворила према свету. Србија је била у сендвичу политике две силе у време “Хладног рата“, као што је и данас стешњена између геополитичких интереса ове две велике силе.

 

Пише: Томислав Кресовић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: