ПОРУКЕ БОГОЉУБА КАРИЋА: РУСИЈА НИКАД БЛИЖА СРБИЈИ

foto-rusija-nikad-bliza-srbijiДанас и врапци на грани знају да је привредник од идеја, иновација и успеха Богољуб Карић на “привременом раду“ у Руској Федерацији искључиво због политичког притиска неких бивших владајућих олигархија. Када је својевремено показао своје политичке потенцијале и освојио треће место на председничким изборима, одузет му је Мобтел и друге компаније. Богољуб је одувек по својим пословним идејама и политици био близак предузетничком духу бившег италијанског премијера Силвија Берлусконија или новоизабраног америчког председника Доналда Трампа.

 Нажалост, наша средина не трпи туђ успех. Пословна логика, рад и идеје Богољуба и, генерално, породице Карић, очигледно више наилазе упориште у великим пословним системима Руске Федерације, Белорусије и Казахстана. Богољуб Карић пише у листу “Политика“ о искуствима које Србија може да извуче из философије политике и власти руског председника Владимира Путина.

“У Русији Путин ужива углед и рејтинг о којем други могу само да сањају. Многи му то признају, иако немају снаге да то јавно изговоре. Мислим да су оптимизам, нада и морал које је Путин пробудио у руском народу, а онда и у читавом свету, највећи резултати његове политике“, објашњава Богољуб Карић.

Политички резултати Владимира Путина су очигледни. Богољуб Карић сагледава да народи, попут Руског, који могу сами себе да прехране, запосле, али и продру на светска тржишта имају будућност. Мали  народи, попут Срба, треба да науче да је највећа вредност национално достојанство, патриотизам, посебно економски и подстицање најбољих, за шта се, иначе, одувек залагао Богољуб Карић. Србија има  стручне и вредне људе, али  се они  морају поштовати и адекватно наградити. Изнад свега партијска припадност мора да буде замењена здравим вредносним и моралним системом. Подизање економије нужно мора да прати и уздизање “малог човека“, посебно онога који  ради и ствара.

Дух  политике и  углед руског председника Владимира Путина сигнал је и за начин вођења државне политике Србије. Богољуб Карић примећује да се председник Владе Србије Александар Вучић свим силама труди да победи дефетизам и одсуство воље да се смело (за)гази сопственим путем. “Али, једна ласта не чини пролеће. Понекад ми се, одавде, из даљине, чини да он ту битку води усамљен и да његови поједини блиски сарадници не разумеју силну енергију премијера да преокрене Србију“, пише Карић.

Очигледно је да Богољуб јасно и прецизно “снима“ политички менталитет власти у Србији и сагледава лични напор српског премијера, али и низ системских грешака власти која дозвољава да они из сфере управе, државних предузећа и институција буду испод нивоа енергије коју диктира премијер. Такав пут води у самосагоревање премијера и прихватање одговорности у име свих министара.

У праву је Богољуб када каже да су пред нама два пута. Први је да победимо песимизам и зауставимо одлив мозгова. Други је да почнемо да верујемо у себе и да на крају победимо. За то нам треба мање од десет година. Велику инспирацију у томе Србија треба да пронађе у лику и делу Владимира Путина који је показао и доказао да је то могуће.

Ставови Богољуба Карића имају и политичку и привредну логику. Једино што остаје отворено питање којим путем ће ићи Србија? Богољуб Карић нам указује да Србија може нешто да научи од Русије, а то је да верује у себе и да власт ради у интересу грађана као што то ради и председник Путин.

 

Пише: Томислав Кресовић 

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: