ГЕОПОЛИТИКА: БАЛКАН У МРЕЖИ НАЦИОНАЛИЗМА И КСЕНОФОБИЈЕ

foto-balkan-u-mrezi-nacionalizama-i-ksenofobijeЕУ је у великој кризи националног индентитета изазваног глобалном кризом, али и великим миграцијама исламског становништва са подручја Блиског и Средњег Истока ка Европи. Поред тога, тињају и национализми међу чланицама ЕУ. Посебно су на Балкану као “европској провинцији“ изражени облици ксенофобије и екстремног национализма.

 На првом месту су државе јаких национализама са екстремним облицима испољавања. То су турски и албански национализам, као и национализам Бошњака. Државе Западног Балкана умерено јаког етнонационализма клерикалног типа су Хрватска, Мађарска и Словенија. Државе умереног национализма су Бугарска, Румунија, Србија, Грчка, БЈР Македонија и Црна Гора.

Исламски национализам је присутан у Турској, Албанији, БЈР Македонији и код појединих националних мањина у Србији (Косово и Метохија и Санџак). Клерикално-католички утицај је присутан у Мађарској, Хрватској и Словенији, док је православни фактор доминантан у Бугарској, Румунији, Грчкој, Србији и Црној Гори.

БиХ се суочава са озбиљном поделом по етничкој и верској основи. Косово је под јаким утицајем исламизма који је често уперен против православног живља. Слична ситуација је и у Хрватској где је католицизам у великој нетолеранцији према православним хришћанима. Грчка се већ дуго суочава са два регионална фактора етничке кризе. Први долази из Турске са појавним облицима обнове неоосманске и исламистичке политике у дужем периоду. Друга опасност по грчки национлани интерес је великоалбанска пројекција према Епиру који албански националисти зову “Ћемерија“.

Турска своју доминацију жели да оствари на Балкану. Наиме, Турска себе види као заштитника, Косова, БЈР Македоније, уз велику подршку Албаније. Са друге стране, званична Тирана јача концепт “велике Албаније“ на Косову, југу Србије, БЈР Македонији, Црној Гори и Грчкој.

Тако се Србија нашла у сендвичу интереса исламских држава и утицаја, али и под притиском клерикално-католичких политика. Србија је по Дејтону заштитник интереса Републике Српске и својих интереса на Косову и Метохији. Република Српска као ентитет БиХ је недовршена протекторална заједница, као што је Косово део протектората НАТО и ЕУ. Србија је у непрестаној борби за своје националне и државне интересе између два протектората на путу за ЕУ.

 

Пише: Томислав Кресовић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: