ГЕОПОЛИТИКА: ПОДМУКЛО ФОРМИРАЊЕ ВЕЛИКЕ АЛБАНИЈЕ

FBL-EURO-2016-SRB-ALB-DEMONSTRATINOОкупацијом и признавањем Косова и Метохије од старне САД, већег броја чланица ЕУ, војним протекторатом НАТО и чврстом подршком Албаније у “независности“ Косова реализована је прва фаза у стварању “велике Албаније“. Није тајна да је званична Тирана војно помагала терористичку “ОВК“ и да је користила све своје расположиве ресурсе да Косово добије статус независности 2008. године. Сада политичке олигархије у Албанији раде на широј економској, али и територијалној повезаности Албанаца на Балкану у јединствени економски и национали простор.

Премијер Албаније Еди Рама не скрива интересе Албаније да у пуном капацитету помогне Косову на путу ка ЕУ нудећи своје контакте са страним инвеститорима, пре свега са компанијом “Енка-Бехтел“ која може да модерним аутопутевима повеже Албанију са Косовом. Иза ових пројекција стоје и интереси САД и НАТО да имају отворене коридоре са Јадрана и албанских лука по дубини Косова и даље према централној Србији. Еди Рама на сваком месту потврђује независност Косова и понавља да његова држава нема план за стварање тзв. „велике Албаније“.

Он је истакао да је неопходно рећи деци где су све Албанци живели. “Имамо Албанију, имамо Косово, имамо Албанце који живе на југу Србије, који живе у Македонији, у Црној Гори. И шта? Нема плана, бар оног предвидивог, да се све то уједини у једну природну, односно велику Албанију“, рекао је Рама.

Да ли је истина да Албанци немају план? Албанија деценијма припрема своје грађане и младе на концепт интеграције Албанаца у јединствени етнички простор под окриљем моћних западних интереса. Косово је било кључно полазиште за концепт “велике Албаније“. Други сегмент је федерализација БЈР Македоније, посебно територија које носе назив “Илирида“, односно третирање Албанаца као државотворног народа у БРЈ Македонији. Трећа фаза је вођење политике ширег укључивања Албанаца на југу Србије у интересе “Републике Косова“, али и добијања културне аутономије Албанаца у Црној Гори, тзв. област “Малесија“.

Међуфазу или тзв. национално “везивно ткиво“ пронашли су у стварању регионалне уније градова Прешево, Улцињ, Тетово, Приштина и Тирана. Формирањем уније главних општина у региону којима руководе Албанци стварају се механизми потребни за међусобну сарадњу, а када се стекну услови очекују да ће остварити фузионисање у један државни апарат.

Хронолошки посматрано, може се увидети да се у последњих неколико година подмукли пројекат под примитивним геслом “чије овце тога и ливада“ реализује под будним оком западног “Великог брата“. Пре пет година, стогодишњица независности Албаније прослављена је у Скопљу у присуству тадашњег албанског премијера Сали Берише. Две године касније, брат актуелног албанског премијера Едија Раме осумњичен је да је на стадиону Партизана управљао дроном који је носио мапу “велике Албаније“. Исте те, 2014. године, Рама поручује да Албанци не сањају “велику Албанију“, него “велику Европу“ која ће објединити и све Албанце. Током посете Београду Рама је мимо протокола позвао Србију да у вези са независним Косовом “призна неумитну реалност“. Прошле године, застава “велике Албаније“ је била пројектована на резиденцији Едија Раме. Ове године Косово званично прославља албански национални празник Дан заставе.

Највећи проблем у концепту “велике Албаније“ биће у Грчкој, у северном Епиру или “Ћемерији“. Сви ови етнички простори се у школама Албаније изучавају као “илирске територије“, које траже међусобну подршку и помагање Албанаца. Дакле, “велика Албанија“ неформално већ постоји кроз регионално повезивање тзв. “природне Албаније“ на путу ка ЕУ.

 

Пишу: Томислав Кресовић и Предраг Прокопљевић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: