ГЕОПОЛИТИКА: КОСОВО – СПЕЦИЈАЛИТЕТ “АЛБАНСКЕ КУХИЊЕ“

foto-sinergija-zajednickih-sednica-vladaНеке владe су остале препознатљиве по телефонским седницама, а актуелна Влада Србије ће свакако бити упамћена по заједничким седницама са владама већине суседних држава, као и са владом северне покрајине Војводине и братске Републике Српске. Такав формат седница је изетно згодан за демонстрирање тимског рада и стварање синергије која је толико потребна да се остваре интереси свих учесника.

 Речено језиком политичара, заједничке седнице, које практикују балканске државе, интензивирају активности које ће довести до конкретних инвестиција од локалног, регионалног и националног значаја, омогућити детаљнија разматрања актуелне политичке ситуације, створити предуслове за очување стабилности и омогућити све врсте подршке политици која треба да оствари све оне резултате које од њих грађани очекују.

Занимљив је податак да ове седнице подржавају Међународни монетарни фонд и Светска банка, које од земаља Балкана очекују да ће подстаћи регионалну интеграцију и сарадњу, као и конкретизовати одређене пројекте и договоре о транзиту и трговини као основама развоја и сарадње. Међутим, нису све владе на исти начин организовале своје заједничке састанке. Док су Срби, Мађари и Словенци заједничке седнице влада организовали ради остварења потребне синергије у реализацији међународних пројеката, неке друге земље, попут, Албаније и неуралгичног Косова користе овај формат да би се политички фузионисале и створиле Велику Албанију.

Када би смо остваривање њихових интереса упоредили са намером домаћице да припреми одређени специјалитет, онда бисмо могли да констатујемо да су заједнички састанци влада заправо финална припрема јела када су све намирнице већ на радном столу. У случају “албанске кухиње“ све је одавно већ спремно, кувари се редовно састају и полако крчкају. У процесу остваривања планова њима свакако погодује слаба Европска унија, али и многобројни проблеми којима су заокупљени политичари великих сила Истока и Запада.

Од почетка 2014. године, па до данас владе Албаније и Косова су одржале серију заједничких седница. Будући да су Албанци посебно емотивно везани за Призрен као духовни центар своје нације, прва заједничка седница влада је одржана управо у овом граду, и то у комплексу Призренске лиге, где је 1878. године одржан истоимени скуп са циљем да се оствари вековни сан шиптарског националног уједињења.

Да се специјалитет звани “Велика Албанија“ припрема са посебном љубављу и пажњом показују нам и споразуми које су владе Албаније и Косова потписале на заједничким састанцима. Званичници  Косова и Албаније, између осталог, потписали су споразум о заједничком образовном систему, а на спољнополитичком нивоу договорен је заједнички лоби наступ за признавање Косова. Чак су отворили и заједнички конзултат у Милану, а по свему судећи ту праксу ће наставити и у другим градовима широм света. Од ове године Приштина званично прославља празник Дан албанске заставе. Како би до краја реализовали свој пројекат под примитивним геслом “чије овце, тога и ливада“, Албанци су на заједничкој седници незваничне приштинске владе и оне матичне што ради у Тирани, формирали хуманитарни фонд за Прешевску долину. Првих сто хиљада евра овог фонда намењени су изградњи породилишта у Прешеву.

За то време Србија се договара са Мађарском око подизања сарадње у свери енергетике и изградње инфрастурктуре. Док једни покушавају да подигну животни стандард својим грађанима, други се труге да укрупне своје територије тако што ће отети део туђе земље, не би ли се сутра наметнули као регионална сила.

 

Пише: Предраг Прокопљевић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: