ПРИВРЕДНИ ПРЕГЛЕД: КОРУПЦИЈА ОТПОРНА КАО КОРОВ

foto-korupcija-otporna-ko-korovНа свим мердијанима формула за животни стандард је мање-више иста. Што је држава сиромашнија, мање су плате, већа је незапосленост, присутна је корупција, институције посустају, а самим тим пропорционално расте утицај криминалног и политичког подземља на токове друштва. Криминално подземље повезано је са клановима нарко мафије и осталим пословима организованог криминала, уз подршку информатора из државних структура.

Поред криминалног подземља делују и никада пресахли подземни политички токови утицајних у власти, политичким партијама и економским олигархијама. Присутни су у свим “прљавим пословима“, управљају јавним предузећима или грађевинским земљиштем на мафијашки начин.

Тако се криминално и политичко подземље међусобно штити и допуњује. Шематизам криминалног и политичког подземља делује од локалних самоуправа до министарстава. Мафијашки кланови се повезују, воде међусобно “ратове“, али језик им је увек исти.То су интереси, тржиште, новац и утицај. Систем је организован у концентричним круговима.

Мафија “купује“ политичаре, министре, судије, тужиоце и контролише токове новца кроз разне послове. Велики је проблем корупције у структурама полиције и државних органа. Мафија данас поседује модерну шпијунско-прислушну опрему, брзе аутомобиле, хотеле, коцкарнице, ресторане брзе хране, шири проституцију, држи агенције за некретнине, мењачнице, бувље пијаце, “second hand“ робу, игре на срећу… На свим овим пословима годишње се обрне најмање 400 до 500 милиона евра неопорезованих или опраних пара, а сума се креће и до милијарду евра.

Државним институцијама диљем Балкана, а и шире, нису непознати кланови “белих оковраника“ и политичке елите која распродаје природна богатства зарад “масних“ провизија или опстанка на власти. Систем економског урушавања државе спроводи се по уходаном систему. Ангажовани економски експерт открива земљу са ресурсима за које су заинтересоване стране корпорације. Затим, тој земљи Светска банка или нека слична институција дозвољава огромне позајмице. Тај новац се улаже углавном у индустријске комплексе или велике инфраструктурне пројекте. Када држава не може да измири направљени дуг на сцену ступају “економске убице“ које уместо дугова посредују у јефтиној продаји националних енергената. Почев од 2000. године “економске убице“ су нанеле велику штету привреди Србије.

Међутим, данас се привредна клима у Србији полако мења. Припадници Министарства унутрашњих послова су у координираним акцијама на територији целе Србије, а у сарадњи са надлежним јавним тужилаштвима и пореском полицијом у протекле две године почели да масовно хапсе све особе где постоји основана сумња да су починили кривична дела у области финансијског криминала и корупције.

На тај начин држава шаље јасну поруку да ће се оштро супротставити свима који праве материјалну штету буџету Србије, аутономној покрајини Војводини, али и локалним самоуправама и другим великим државним системима.

 

Пишу: Томислав Кресовић и Предраг Прокопљевић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: