ПОГЛЕД У РЕТРОВИЗОР: ИСТИНА О СРПСКИМ ПОРАЗИМА

foto-istina-o-srpskim-porazimaЧувари лика и дела великог државника Николе Пашића сакрили су далеко од јавности књигу под називом “Пропаст и васкрс Србије“, коју је својевремено написао академик Коста Стојановић о поразу и голготи Србије у Првом светском рату. После Другог светског рата нису изнете праве чињенице о поразу Србије и свим губицима који су битно уназадили Србију. Ни после пада Милошевићеве власти нема довољно анализа, нити биланса националних пораза и губитака. Од петооктобарских промена, па све до данас нема правог биланса штете коју су починили Ђинђићеви лустратори.

По први пут један политичар и државник у Србији има снаге да призна да смо до сада храбро претрпели многобројне поразе. Председник владе Србије и лидер СНС Александар Вучић рекао је горку истину о хрватској акцији “Олуја“ или НАТО агресији и отимању Косова и Метохије.

“Неко нас је као мотком утукао у главу да не смемо да говоримо ни ко смо, ни шта смо, јер, кад год бисмо то изговорили били би омаловажавани и исмејани. Тај притисак постоји већ 25 година и неважно је да ли смо изгубили за преговарачким столом или смо изгубили рат“, каже Вучић и додаје да само трудом, радом и огромном енергијом можемо да се вратимо, да идемо хитрим и умереним корацима напред. Ако будемо били свесни тога, мало ко може да нас заустави.

Народ је (пре)трпео санкције, криминал, ратове, али највише је поражен због губитка наде и сталног додатног сиромашења и пада националног духа. Док је 90 одсто нације осиромашeно, остатак се богатио све време помажући искључиво политичке елите. Србија је у Куманову потписала својеврсну капитулацију, са КиМ повукла војску и полицију, а онда је тај пораз за дипломатским столом ублажен Резолуцијом 1244 СБ УН. После тога, све власти настале “под шињелом“ петог октобра су  Косово мање-више занемаривале, бавећи се Хашким трибуналом, политичким унутрашњим борбама и неолиберлном економијом која је постепено сиромашила нацију.

Остало је отворено питање ко је крив за све те националне поразе? Зар нису то све до сада изабране власти које су Србију гурале у сиромаштво, изолацију и рушење националних вредности? Србија је поражена на плану националног нејединства, а онда споља уз помоћ санкција, ратова и неповољних међународних споразума. Србија је поражена и кроз бесомучну пљачку грађана и друштвене имовине стицане деценијама.

Србија треба да се врати вредностима самопоштовања, да се цени рад и омогући одговорним предузетницима да оснаже српско тржиште. Србији је потребан економски патриотизам, односно спознаја унутрашњих вредности којима располаже нација и коју подржава власт и државне институције.  Србији је што пре потребан економско-политички модел “Њу дила“ – великог договра државе и народа, односно државе и послодаваца око програма великих радова, са домаћим радницима и стручњацима, а где ће добит остајати у земљи и порез бити плаћен на време.

Премијер Србије је проговорио о државном и националном поразу и то је веома значајно. Сада је потребно окупити национално одговорне и стручне кадрове да Србији врате достојанство које заслужује.

 

Пише:Томислав Кресовић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: