ЗА КОРАК БЛИЖИ ЕВРОПИ: СНС У МЕЂУНАРОДНОМ КЛУБУ НАРОДЊАКА

foto-sns-u-medunarodnom-klubu-narodnjakaВладајућа Српска напредна странка (СНС) је постала чланица Европских народних партија (ЕПП) и тако себе дефинисала као снажну политичку странку еврпских конзервативаца који у највећој мери владају државама Европе. Улазак СНС међу европске народњаке је потврда политичке снаге и утицаја СНС, али и њене привржености демократским принципима организовања државе и власти, као и традиционално-конзервативним вредностима.

Европски народњаци данас су окупљени у клуб моћних партија међу којима су немачка Хришћанско-демократска унија (ЦДУ) Ангеле Меркел, француска Унија за народни покрет (УМП), шпанска Народна партија (ПП), италијански Народ слободе (ПдЛ), шведски Модерати, Аустријска народна странка, као и мађарска странка Фидес Виктора Орбана. Лидер СНС и председник владе Александар Вучић каже да је веома важно за Србију пријем СНС у блок народњачких партија.

Улазак СНС у “породицу“ Европских народних партија био је праћен дужим посматрањем рада и деловања ове владајуће странке на политичкој сцени Србије. Несумњиво је да је статус СНС у ЕПП проистекао из поверења које јој пружају бирачи, али изнад свега пресудан је велики ауторитет и углед који има у региону предсендик Владе Србије Александар Вучић, али и међу политичким лидерима, попут немачке канцеларке Ангеле Меркле или добрих односа СНС са странком Виктора Орбана.

Треба подсетити да је неколико моћних партија које су владале Србијом пропустило своју шансу да се боље позиционирају у политичком животу као чланице разних европских асоцијација.Такав је случај био са Демократском странком Србије (ДСС), која је чланица ЕПП и истовремено у блиским је везама са Јединственом Русијом. Слична је позиција Демократске странке (ДС) и њеног некадашњег лидер Бориса Тадића, који је довео ДС до Социјалистичке интернационлане левих партија, али је начином владавине ДС “прокоцкао“ солидну позицију коју је тада његова странка имала међу европском левицом. То је случај и са ЛДП као чланицом Европских либерала.

Све ово говори да политичке партије када су на власти морају да воде рачуна и о унутарпартијској дисциплини, о демократији, ширењу квалитетних односа партије на власти према друштву и бирачима, као и о рационалној политици према државним и националним интересима и односу према европским питањима.Управо због тога лидер СНС и председник владе Александар Вучић каже: “Биће многе одлуке за Србију и у њену корист лакше доносити, одлуке против Србије мало теже доносити и захвалан сам свима који су то подржали. Можда ће неки који ме наследе у СНС-у умети то да поштују и биће им бар за нијансу лакше“.

 

Пише: Томислав Кресовић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: