УБРЗАНЕ ЕВРОИНТЕГРАЦИЈЕ: КУКАВИЧЈЕ ЈАЈЕ ЗВАНО ГЕНОЦИД

foto-srebrenicaАко се неко у Србији усуди да у јавност изнесе како се у Конгу није догодио геноцид ускоро ће због тога морати да сноси кривичну одговорност. Усвајањем одредбе из Кривичног законика која предвиђа да је негирање геноцида кривично дело, Србија своје законодавство намерава да ускладити са европским документима.

На тај начин биће испуњена обавеза из Одлуке Савета ЕУ којом је прописано да свако негирање геноцида, које је предвиђено Статутом Међународног кривичног суда у Хагу или српских судова представља кривично дело. Реч геноцид је изведена од грчке речи “генос“ што значи раса, племе и латинске речи “циде“ што значи убити. Дефинише се као међународни злочин намерног, потпуног или делимичног уништавања националних, етничких, расних и религијских група. Спада у најтежу врсту злочина против човечанства.

Термин геноцид усвојен је од стране УН крајем четрдесетих година прошлог века. Федеративна Народна Република Југославија је потписала Конвенцију о спречавању геноцида 1960. године, тако да су је све њене државе наследнице аутоматски примиле у своје законодавство. За разлику од етничког чишћења, где је циљ да се са одређене територије уклоне одређене групе људи, најчешће протеривањем, за геноцид је својствено искључиво планирано физичко истребљење.

Будући да грађане Србије геноцид или шта год да се друго догодило у држави Конго занима колико и Конгоанце злочин почињен у Сребреници, можемо се запитати, зар није ова ујдурма нека врста превременог дисциплиновања народних маса за неке нове пресуде које ће Међународни кривични суд у Хагу донети у вези са злочинима који су почињени током ратних година на простору бивше Југославије?

Страшни масакр који се догодио током лета 1995. године у Сребреници тужиоци Хашког трибунала непрестано карактеришу као геноцид. Такође, Међународни суд правде у Хагу је крајем фебруара 2007. године у пресуди по тужби БиХ против СРЈ, овај злочин назвао геноцидом. Наводно, масакр је спроведен с намером да се уништи део муслиманског становништва Босне и Херцеговине и да према члану 2. Конвенције о спречавању геноцида потпада под његову дефиницију. Једини повољни детаљ јесте да је становиште судија да држава Србија није починила овај геноцид, нити била саучесник у његовом извршењу.

Познате су речи знаменитог српског књижевника и трибуна Петра Кочића: “Ко искрено и страсно љуби Истину, Слободу и Отаџбину, слободан је и неустрашив као Бо а г,презрен и гладан као пас“. Зато ћемо истини за вољу истаћи да је током свих ових година злочин у Сребреници пропраћен многобројним контроверзама, почев од броја страдалих, преко начина њиховог страдања, идентификовања, па све до откривања додатно сахрањених лица, најчешће оних који су умрли или страдали изван ових догађаја и овог простора. Такође, потребно је истаћи да су западни душебрижници све време игнорисали многобројне бошњачке злочине над локалним Србима, који су претходили овом злочину.

Да подсетимо, познати исламски теолог и филозоф Шејх Имран Хусеин је у својој поруци путем Јутјуба упућеној муслиманској заједници у Босни, али такође и онима на Косову и Метохији, Албанији, Македонији и читавом региону Балкана, изнео да је у Сребреници “спроведен системски план погуран од стране Запада и НАТО…“. Он је политику која намеће став да су Срби починили геноцид над муслиманима назвао мрачном, уз напомену да ту политику спроводе исте институције које су дозволиле да се догоди масакр у Сребреници.

Из свега наведеног види се да и у деловима елите муслиманског света постоје слободномислећи људи који сматрају да Срби нису геноцидан народ. Зарад бржег уласка у ЕУ Србија је малко поклекла под притисцима еврокомесара. Ко за почетак спомене да није било геноцида у Конгу има кривично да одговара. Нема сумње да ће из овог конгоанског кукавичјег јајета сутра израсти нека ружна птичурина која ће српски род и пород довести у контекст геноцида. Тада ће грађани Србије моћи само да мисле, али не и да се критично изражавају на ту тему, осим у случају ако имају петљу да живе по Кочићевом постулату.

Пише: Предраг Прокопљевић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: