ГЕОПОЛИТИКА: НЕУТРАЛНА СРБИЈА ИЗМЕЂУ НАТО И ОДКБ

foto-srbija-izmedu-nato-i-odkbСрбија је војно неутрална, али то не значи да не жели да сарађује и са Северноатлантским савезом (НАТО) кроз “Партнерство за мир“,  као и са Организацијом за колективну безбедност и сарадњу (ОДКБ), која је у “слободном“ преводу представља проширени руски безбедносни систем. Треба подсетити да је и Русија чланица “Партнерства за мир“, али је то партнерство под знаком питања откад је НАТО видно угрозио националну безбедност Руске Федерације. Србија се налази у НАТО прстену на Балкану и утицају и моћи ЕУ.

НАТО покушава на различите начине, пре свега дипломатским путем, да притиска Србију да се изричито определи за безбедносну евроатлатску политику, како би се што пре дистанцирала од Руске Федерације. Западним структурама безбедности смета сваки облик сарадње Србије са Руском Федерацијом, како на плану одбране тако и у оквиру обавештајно-безбедносног система.

Између НАТО, односно САД и Руске Федерације до сада је вођен прави “хладни рат“ са озбиљним претњама по глобалну безбедност Старог континента. Зато бивши генерални секретар НАТО Андрес Фог Расмусен каже да Србија добро зна да њена будућност лежи унутар евроатлантских институција, првенствено у Европској унији, а самим тим и у НАТО систему. Србија на свом путу ка ЕУ не жели сврставање у војне интеграције, јер то није уставом дефинисано, нити је политички мудро да Србија себи дозволи да постане “жртва“ војних интереса и Запада и Истока.

Зашто је Балкан толико значајан за обе војне доктрине? НАТО преко Балкана треба да што дубље продре у руске интересе и безедност у црноморском басену, али и даље, све до касписког басена. Црно море представља безбедносни  “водени трбух“ Русије, а значајно је као енергетско чвориште. Већи део Балкана је до 1990. године био зона интереса СССР. Сада скоро читав балкански простор је под утицајем евроатлантиста, а све у циљу слабељења руског утицаја према Медитерану.

Руска Федерација подржава војну неутралност Србије, а истовремено остварује утицај, уз помоћ енергената и “меке“ војне моћи у Републици Српској, Грчкој, Бугарској, БЈР Македонији и све више у Турској, иако се већи део ових земаља налази у евроатлантском безбедносном систему. НАТО на Балкану са САД има два своја протектората: БиХ и Косово. Они су резултат америчке доминације након распада СССР-а и времена униполарне моћи САД и НАТО. Сада се уравнотежују интереси САД и Руске Федерације у глобалној политици. Због тога је Балкан, а пре свега Србија значајна и за НАТО и ОДКБ. Свако лобира и утиче у складу са својим интересима.

 

Пише: Томислав Кресовић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: