СВЕЧАНО У СРБИЈИ: ДАН ПРИМИРЈА У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ

foto-dan-primirja-u-prvom-svetskom-ratuРепублика Србија свечано обележава Дан примирја у Првом светском рату. Вредно је помена да се Дан примирја обележавао и у Краљевини Југославији све до почетка Другог светског рата. Народна Скупштина Републике Србије је 2011. године усвојила измене Закона о државним и другим празницима којим је предвиђено да се Дан примирја из 1918. године посебно обележава и обавезно буде нерадан дан.

И као што то ред налаже сви државни функционери, почев од оних у локалној самоуправи, па све до министара, премијера и председника државе носе на реверима значку која симболизује победу у Великом рату – приказ цвета Наталијина рамонда у комбинацији са мотивима легендарног Ордена албанске споменице.

Србија је у Првом светском рату званично изгубила 1.248.136 становника, односно 28 одсто. Нажалост, тај проценат је много већи када се имају у виду државни оквири Србије од пре Балканских ратова, који су, на сваки начин изнели тај рат на својим плећима уз битну помоћ десетина хиљада Срба добровољаца са простора негдашње Аустроугарске. Резултат пробоја Солунског фронта из 1918. године, и других савезничких победа, после капитулација Бугарске, Турске, Аустроугарске и Немачке, убрзаног ослобођења тадашње Краљевине Србије, и преласка српске војске у неослобођене земље дотадашње Аустроугарске, било је и стварање Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца – нове заједничке државе.

Симболично обележје Дана примирја из 1918. године у Републици Србији јесте „Наталијина рамонда“. Овај симбол је уведен 2012. године закључком Владе Србије, а на иницијативу председника Србије Томислава Николића. Симболика овог цвета је вишеструка. Овај цвет је добио име по краљици Наталији Обреновић, а у ботаници је познат и као цвет феникс због својства да чак и као потпуно осушен, уз мало воде, волшебно оживи. Зато овај цвет симболише васкрс Србије која је попут „феникса“ из пепела Великог рата узлетела као држава победница. Наталијина Рамонда је ендемска веома ретка и угрожена врста Западног Балкана, а осим у Србији расте само у Македонији и Грчкој. Позната је и по томе што расте на планини Ниџе чији је врх Кајмакчалан (2521 метар) био поприште славне битке у Првом светском рату.

Поред Републике Србије, Дан примирја у Првом светском рату, односно завршетак Великог рата, празнично обележавају Уједињено Краљевство, Француска, Белгија и Нови Зеланд. Под именом „Дан сећања“ 11. новембар се обележава у земљама Комонвелта, а под именом Дан ветерана у САД. У Британији се често користи и израз „Дан макова“ као референца на цвет мак који расте у Фландрији где је погинуо највећи број британских војника. Дан примирја у Првом светском рату се у Србији обележава нерадно.

Пише: Предраг Прокопљевић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: