МАФИЈАШКО (НЕ)ВРЕМЕ: СПРЕМНА МЕТЛА ЗА КОЧНИЧАРЕ РЕФОРМИ

foto-profimedia-spremna-metla-za-kocnicare-reformiПремијер Александар Вучић се налази пред великим животним искушењима. Није лако бити на кормилу државе, а да си све време “под нишаном“ организованог криминала, али и политичког подземља које те вреба из земаља у региону и шире. Треба нагласити да мафија не може тако лако да оствари све своје циљеве без подршке корумпираних чиновника. Зато је потребно озбиљно чешљање структура министарстава и других државних институција, уз одлучно “хируршко одстрањење малигног ткива“.

Да би осигурао стабилност своје власти премијер Вучић мора у државним органима да спроведе кадровске промене, како по хоризонтали, тако и по вертикалној основи организовања. Уосталом, премијер признаје да је приметио како не добија истините и потпуне информације од појединих сарадника.

Корупција је полуга моћи организованог криминала. Мафијашки кланови у таквим структурама виде могућност да  блокирају власт стварајући информативни пул који им омогућава да могу на време да се повуку из акције или да жестоко узврате ударац. Дуги низ година структуре МУП-а су “инфициране“ паралелним радом са мафијашким структурама, а често су под јаким утицајем политичара у власти, почев од општина, па све до републичких центара моћи. МУП је веома осетљива карика националне јавне безбедности. Преко њега делују различити канали мафије и корумпираних политичара.

Неопходне су озбиљне промене и реформа служби безбедности. Треба имати у виду да су те службе мање-више препуштене “саме себи“, иако добијају значајна средства од пореских обвезника, али раде и за неке друге заинтересоване стране, рачунајући ту и страни фактор или “подземну политику“. Нема сумње да је безбедносни систем Србије проткан опасним елементима из Црне Горе и Хрватске, што отворено говори о тзв. “петој колони“ националне безбедности.

Уколико жели да сачува власт, премијер Вучић мора да очисти “Аугијеве штале“ државне управе где седе службеници који раде паралелно и за неке друге домаће или иностране послодавце. Сведоци смо да су у многим министарствима пропала средства из приступних фондова ЕУ само зато што нико није знао или није хтео да их искористи. Реч је, наиме, о озбиљном новцу. Поједина министарства нису знала да припреме потребне пројекте или су прављени озбиљни промашаји. И о тој појави је својевремено премијер Вучић отворено говорио. Апсолутно су бескорисни површни, фризирани и полтронски извештаји којима се улепшава стварно стање на терену, рецимо у пословању РТБ “Бор“ или ЕПС.

Ако премијер Вучић жели реализацију својих планова, онда мора да буде оштрији према чиновничком апарату, а посебно према директорима моћних пословних система. Премијер често верује сарадницима, а они га преко лажних извештаја и информација јавно компромитују. Искуство показује да су “мангупи у нашим редовима“ својевремено оставили на цедилу Милошевића, Коштуницу и Тадића, што је допринело њиховом политичком паду, а премијера др Зорана Ђинђића такве појаве су коштале живота.

Пише:Томислав Кресовић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: