СИВА ЗОНА ЗДРАВСТВА: У РАЉАМА ФАРМАКОМАФИЈЕ

foto-u-raljama-farmako-mafijeДва недавна догађаја довољан су повод да се у жижи јавности опет нађе фармакомафија. Први догађај односи се на ослобођење од оптужби бившег начелника одељења педијатријске онкологије Института за онкологију и радиологију КЦС и још двојицe лекара од стране Специјалног суда у Београду, јер није доказано да су остварили имовинску корист од фаворизовања лекова појединих фармацеутских кућа. Будући да Тужилаштво за организовани криминал има право да уложи жалбу на ослобађајућу пресуду, нећемо износити њихова имена. Други догађај је, наравно, антологијска реченица којом пред укљученим рефлекторима и камерама министар унутрашњих послова Небојша Стефановић објављује бескомпромисни “рат мафији“.

Поменути први догађај односи се на познату аферу “Цитостатици“ или “Краба“ који је постао актуелан за јавност 2009. године хапшењем тадашњег директора београдског Онколошког института, који је 2012. године извршио самоубиство, па је против њега поступак обустављен. Да подсетимо, на оптужници се најпре нашло осам оптужених здравствених радника из скоро свих већих српских градова, да би у међувремену цифра спала на троје, за које се на крају доказало да нису ни за шта криви. Од самог почетка акција полиције и тужилаштва је деловала оптимистично. Лекари са Института за онкологију су били осумњичени да су се од марта 2007. године до краја 2009. године, са представницима фармацеутских кућа договорили да им унапред дају податке о потрошњи цитостатика, као и о планираним поступцима јавних набавки.

Према нашем извору, сви досадашњи министри здравља и те како су упознати са набујалим криминалом који је преплавио српску фармацију последње деценије. Фармацеутска мафија је толико богата да може да купи кога год хоће. Делује на веома широком спектру професија и друштвене позиционираности учесника, почев од високих државних функционера, па све до мреже сарадника на терену. Када је домаћа производња лекова сведена на безначајну меру, почела је бесомучна пљачка пацијената увозом прескупих лекова.

Они који знају да пронађу траг нарко мафије по “смраду прљавог новца“ кажу да веледрогерије данас зарађују десетине милиона евра више него што би то смело да се догоди у нормалним околностима.  У томе им, наравно, помаже разграната и добро уиграна мрежа сарадника. Када су већ успели да униште домаћу производњу лекова, корумпираним велетрговцима није било тешко да направе “паклену рачуницу“ која им је омогућила да на иностраним лековима зарађују и до 40 одсто више него што је то могло до сада, што је чак 15 одсто више од маржи које важе на здравим тржиштима! Део тог новца одлази и у џепове политичке елите, која је била и остала нераскидиво повезана са фармацеутском мафијом.

На жалост, у ову “ђавољу работу“ прибављања имовинске користи на туђој несрећи увучен је и најстручнији лекарски кадар. Фармакомафија је врбовала поједине професоре медицинских факултета на тај начин што им је омогућила да бесплатно учествују на престижним светским конгресима, а познато је да се управо они питају који ће се лекови сутра регистровати у Србији.

Несрећа је утолико већа када знамо да су све под геслом “ми бринемо о вашем здрављу“ наши фармакомафијаши повезани са сличном белосветском братијом. Познато је да у свету од проглашења лажних епидемија фармаколошке индустрије зарађују баснословне своте новца на непотребним вакцинама, док се ови наши – домаћи хохштаплери богате на тај начин што су, уз “малу помоћ утицајних пријатеља“, постали увозници тих истих вакцина.

После епилога маратонске афере “Цитостатици“, можемо да закључимо да фармакомафија у Србији није ни “окрњена“. И даље остаје отворено питање коме је држава уопште објавила рат?

 

Пише: Предраг Прокопљевић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: