ЦРНОГОРСКИ ГАМБИТ: ПОЛИТИЧКЕ ИГРЕ ИЛИ АБДИКАЦИЈА ГОСПОДАРА МИЛА

foto-associated-pressЛидер ДПС и господар Црне Горе Мило Ђукановић неће бити мандатар испред ДПС-а за састав нове владе. Ову тешку одлуку Ђукановић је донео због тога што Црна Гора мора да се “демократизује“ пред улазак у НАТО. САД су дале Ђукановићу задатак да Црну Гору одвоји од утицаја Русије, али и да на известан начин политички демисионира. Као никада до сада, последњи избори у Црној Гори могли су да доведу до Ђукановићевог испадања из “седла власти“, чиме би били угрожени планови САД и НАТО.

 Није важно бити у првом плану, важно је политички (пре)живети, основно је гесло којим се руководи Мило Ђукановић. Не тако давне 2006. године Ђукановић је први пут предао функцију премијера на две године Жељку Штурановићу. Тада је поручио грађанима: “Мислим да је ово тренутак да неки нови људи, са неком новом енергијом, треба одмах да приону на нове послове и да искористимо сваки нови дан како би што квалитетније обезбедили остваривање онога што су стратешки интереси Црне Горе“.

Затим је, свестан своје “посебне одговорности“, жртвовао своје приватне планове државним потребама. Други пут је 2010. године премијерско кормило предао Игору Лукшићу са образложењем да време које је провео на најодговорнијим функцијама траје дуго – две деценије. “Одлазим чисте савести и уздигнута чела, задовољан са оним што сам урадио“, изјавио је тада Ђукановић.

Кандидовањем за премијера Душка Марковића, као “Миловог човека од поверења“, полуге власти ће и даље остати у политичком крилу ДПС. На овај начин премијер Мило Ђукановић напушта државне функције, али као председник владајуће партије задржава право да може да промени премијера у кризним ситуацијама по њега и власт ДПС-а, и по принципу “трећа срећа“, поново седне на трон владе Црне Горе. Душко Марковић је добар оперативац. Од њега се очекује да ће по стилу вођења државне политике подражавати Мила Ђукановића. Процена је да ће ДПС са Душком Марковићем пре формирати владу и добити подршку мањинских посланика и неких других који би били део политичког тима.

Душко Марковић је прошао читав круг политичких и државних послова у власти Мила Ђукановића и ДПС-а. Политичка биографија каже да је рођен 6. јула 1958. године у Мојковцу. Завршио је правни факултет у Крагујевцу, а радну каријеру започео у родном граду, где је био и председник Скупштине општине Мојковац. Касније је обављао функцију генералног секретара Владе Црне Горе, а пет година је био директор Агенције за националну безбедност. Од 2010. године Душко Марковић обавља функцију потпредседника Владе за политички систем, унутрашњу и вањску политику и министра правде. Марковић је заменик председника Демократске партије социјалиста. Уласком Црне Горе у НАТО започеће и период нове политике и скидања табуа са политичке власти и харизме Мила Ђукановића. НАТО и америчка политика око 2018. године тражиће нова политичка лица.

 

Пишу: Томислав Кресовић и Предраг Прокопљевић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: