ЕКОНОМСКИ ПЕРИСКОП: СРБИЈИ ПОТРЕБНИ ДОМАЋИ ПРЕДУЗЕТНИЦИ

ekonomski-periskop-1Кога хвали ММФ, тај је у проблему“, може се у жаргону рећи за утицај и доминацију Међународног монетарног фонда и Светске банке на националне економије и политике. Искуство са многим државама у ЕУ, пре свега Грчком показују да је ММФ газда и да контролише не само финансије већ и владе и утиче на избор политичког руководства многих држава. Србија као и већи део Балкана је тржиште јефтиног рада за развијени део ЕУ.

Јасно је свима да је време самоуправног социјализма иза нас. Међутим, грађани Србије нису толико лењи колико се говори, а и у време социјализма у Србији се радило и било је стручних и способних људи који су градили фабрике, а познато је да су наши људи од вајкада веома цењени на западном тржишту рада. Треба питати, рецимо, бившег премијера Србије Десимира Јефтића како је подизао привреду Србије и њене фабрике или каква су искуства некадашњих успешних дирекотра великих српских фирми.

Модел ММФ је крајње неолибералан, а то значи приватизација свега на најнижим основама и јефтина радна снага. Оно што се до сада могло видети јесте да плаћамо странцима да раде по Србији без икакве одговорности и ризика. Једини ризик сноси држава преко пореских обвезника.

Србији је подједнако потребан и домаћи капитал. Србији су потребни домаћи предузетници који ће улагати по истим економским принципима као и странци. Грађанима Србије треба дати шансу да сами стварају пословни амбијент уз конкуренцију страних компанија. Међу првима који је покренуо економски патриотизам био је Богољуб Карић који је то доказао на делу и због тога платио политичким прогоном.

Србији су потребни богати предузетници који ће улагати и плаћати порезе. Уколико Србија настави тренд ширења страног утицаја који преферира јефтину радну снагу, без домаће конкуренције, уз додатна задуживања, за пет година ће бити економски опљачака и презадужена. То ће значити колонијални и протекторални статус повериоца према Србији, уз постављање веома неповољних, не само економских, већ и политичких услова и додатно пролонгирање за статус у ЕУ.

 

Пише: Томислав Кресовић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: