ГЕОПОЛИТИКА: СРБИЈА У ПАУКОВОЈ МРЕЖИ ШПИЈУНАЖЕ

foto-srbija-u-paukovoj-mrezi-spijunazeСтране обавештајне службе од 2000. године роваре у врховима државне структуре, почев од делова безбедносних служби, како у структурама бивше СДБ и БИА, тако и у КОС, односно ВБА. Стране службе имале су прецизније податке о намерама и самом атентату на премијера Србије др Зорана Ђинђића, пре свега хрватска служба безбедности која је пуковнику Милораду Улемеку Легији издала валидни пасош Хрватске. Поред тога, ЦИА је имала мрежу у врху Војске Југославије у афери са генералом Момчилом Перишићем.

 ЦИА је, наиме, контролисала део кланова нарко мафије повезаних са тадашњим Земунским кланом. Продор ЦИА у Србији око Хага, нарко кланова Дарка Шарића, Драгослава Космајца или исламске мреже на Балкану са другим службама је део “дугог посла“.

Значајну обавештајну базу изнели су из земље Божидар Ђелић, бивши гувернер НБС Радован Јелашић, као  и некадашњи шеф пореске службе Србије, иначе словеначки држављанин, Иван Симић, који је изнео велику базу подака о пореским обвезницима у Србији. Сви они су мање-више били умрежени са Млађаном Динкићем, који је данас још увек утицајан у државном апарату Србије преко својих људи који хабитирају у власти.

Познато је да су у периоду од 2000. до 2011. године низ министара и државних службеника били обавештајно праћени под притиском да предају западним службама безбедносне податке везане за послове српских фирми у Ираку, Либији, Сирији, а које су утицале на сламање тих држава. Стране агентуре су  “избушиле “ Србију преко страних саветника који су у разним министарствима, НВО или политичким партијама. Тај систем је успостављен преко Сорош мреже још деведесетих година и после доласка на власт ДОС-а, а са том праксом је настављено и касније. Обавештајни канали делују и преко утицајних организација и НВО, као што је “Атлантски савет“ у Србији или организација Срђе Поповића, који је од 1998. године “резидент ЦИА“ преко организације “Отпор“, а сада је стручни консултант моногих влада у организовању ненасилних отпора, тзв. “обојених револуција“.

Срђа Поповић делује као аналитичар-експерт. Преко њега иду значајни канали западних служби у вези са карактером власти у Србији. Власт то толерише . Велики обавештајни притисак и Запада и Истока трпи компанија СДПР, односно војно-наменски сектор и њен менаџемент, који је у највећој мери обавештајно покривен страним службама у Београду. Актуелне су и јаке мреже турске службе безбедности које сервисирају политичке структуре у БиХ, на Косову, уз подршку веома опасне службе из Албаније која делује и преко картела албанска мафије у Србији.

Пише: Томислав Кресовић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: