БАЛКАНСКЕ ИНТРИГЕ: ОБАВЕШТАЈЦИ ТРЧЕ ПОЧАСНИ КРУГ

foto-obavestajci-trce-pocasni-krugГотово да нема текста о раду страних обавештајних служби на Балкану, а да се не нагласи како је регион “премрежен“ једноструким, двоструким и вишеструким агентима, кртицама и спавачима. То посебно важи за Србију за коју кажу да је по питању присуства шпијуна “бушна к’о швајцарски сир“. Зналци овог старог заната кажу да у оквиру нове амбасаде САД у Београду функционише савремени центар ЦИА за Балкан, док западни медији пласирају интригу како је  Руско-српски хуманитарни центар у Нишу заправо војна база или регионални шпијунски центар. У Србији су посебно активне аустријска ХНА, руски ФСБ, хрватска СОА, америчка НСА и ЦИА, британски МИ6, израелски Мосад, а на терену су присутне и црногорске, албанске, турске, босанске, иранске, словеначке, француске и друге знане и незнане “кртице“.

 У политичком смислу, највећи утицај у “земљи домаћина“ имају обавештајне службе оних великих сила које транспарентно организују посете својих челних људи. Током априла ове године директор ЦИА Џон Бренан је посетио Сарајево, а још је увек актуелна посета Београду шефа свих руских обавештајних служби, прецизније речено – Руског секретара Савета за националну безбедност генерала Николаја Петрушева, за кога кажу да спада у категорију најповерљивијих Путинових сарадника.

Да подсетимо, Бренан је у Сарајеву разговарао са “босанским савезницима“ у вези са великом акцијом Интерпола на заустављању трговине наоружањем и војном опремом са Балкана према Европи, а на дневном реду се нашло и све интензивније деловање турских обавештајаца. После ненајавље Бренанове посете Сарајеву у јавности се спекулисало како Американци од својих савезника очекују конкретну акцију која подразумева проналазак веће количине складишта наоружања и опреме коју користе исламисти, пресецање токова финансирања у БиХ, адекватније мере надзора над исламистичким групама и спречавање пропаганде која се у Босни несметано одвија. Током дводневне посете први човек ЦИА одржао је одвојене састанке са члановима Ударне групе за борбу против тероризма, као и са члановима Председништва БиХ, а потписан је и уговор о сарадњи и партнерству са босанском обавештајном агенцијом ОБА.

Није претерано рећи да је долазак Руског секретара Савета за националну безбедност генерала Николаја Петрушева у Београд “дигао на ноге“ комплетну западну обавештајну заједницу. Гледано из њихове визуре, западним силама је нарочито засметала иницијатива Кремља да званични Београд дефинитивно постане “поверљив руски партнер“ на тај начин што ће најкасније до идуће године потписати меморандум о разумевању са руским Саветом за националну безбедност.

“Разговарали смо о томе још 2013. године, када смо се састајали овде у Београду. Овај документ не би имао правно обавезујући карактер, нема статус међународног уговора, али би створио формално неопходне услове за одржавање редовних регуларних консултација од обостраног интереса“, рекао је генерал Петрушев.

Долазак Петрушева у Београд само је наставак добре сарадње које српске власти имају са Министарством унутрашњих послова Русије, Федералном службом обезбеђења, Федералном службом безбедности и руском Националном гардом. Уједно то је била и отворена порука супарницима да Руска Федерација намерава да реализује своје интересе на Балкану у чему ће јој помоћи “поверљиви партнери“ који показују да су спремни да пруже сву потребну логистику. Број састанака, избор тема и саговорника са којима је Петрушев разговарао у Београду, мање-више сличан је протоколу који је Бренан имао у Сарајеву. Петрушев је боравио у Београду два дана разговарао је са српским званичницима, а састанку су присуствовали и челни људи из обавештајних структура.

Мигранти, тероризам, исламски фундаментализам, тајни токови дроге, оружја и разрада стратешке, оперативне и тактичке међународне обавештајне сарадње са циљем да се надмудре супарници део су великог светстког колоплета који пред нашим очима вешто изводе страни и домаћи шпијуни. Њихов посао управо јесте једна узбудљива сага која је по правилу зачињена сукобима, авантуром, преварама, компликованим интригама које немају почетка, нити им се назире крај. У таквом окружењу ваља бити вешт, живети и преживети.

Пише: Предраг Прокопљевић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: