СПОРТСКА МАФИЈА: КЛИЗАВ ТЕРЕН У ФУДБАЛСКИМ КЛУБОВИМА

foto-klizav-teren-u-fudbalskim-klubovimaДеценијама су моћни фудбалски и спортски клубови у Србији под окриљем политичара, тајкуна, служби безбедности, а зашто не нагласити и у “раљама криминала“. Најважнија “споредна ствар“ у Србији – фудбал, део је моћних кланова политичара и мафијаша који “укрштају копља“ кроз навијачке групе које су постале својеврсне “војске“, али и преторијанске гарде у којима мафија има своје важно место.

Навијачке групе су прерасле у моћне организације са плаћеним структурама преко којих функционишу управе спортских клубова. Познато је да су навијачи појединих клубова били “ударна песница“ у октобарским промена 2000. године, али и на разним политичким скуповима које је организовала власт у периоду од 2004. до 2012. године. Мафија, пре свега, нарко картели, перфидно, али и “вулагарно“ су се увукли у фудбалске структуре. Присуство мафије у спортским клубовима није само у раду клубова и управа, већ и у продаји играча, али и начину трговине и разношења опијата.

Мафија која обрће велики новац у моћним спортским и фудбалским круговима битно утиче на процесе приватизације или спречавања приватизације клубова, јер би на тај начин изгубила свој утицај. По принципу “милом или силом“, мафијаши се намећу новим структурама у клубовима и спортским друштвима. Обрачуни међу клупским навијачким олигархијама представљају праве криминогене ратове.

Све то иде уз велики обрт новца, корупције и трансфера дроге. Држава Србија је пред великим искушењима да озбиљно преиспита легалност и легитимтет навијачких клубова и УО спортских клубова који су постали легло организованог криминала. Није потребно наводити ни један фудбалски или спортски клуб, али је инфекција корупције и криминала дубоко инкорпорирана уз присуство и политичке и државне олигархије.

Пише: Томислав Кресовић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: