ГЕОПОЛИТИКА: ЗАПАД ПОМАЖЕ ФОРМИРАЊЕ АРМИЈЕ КОСОВА

KLA SOLDIERS AND THE RAMBOUILLET CONFERENCEСАД и НАТО кроз мисију КФОР почев од 1999. године намеравају да од структура ОВК и Косовског заштитног корпуса (КЗК) формирају будућу Армију Косова, која би могла да буде званично проглашена 2019. године на 20 година од доласка НАТО на Косово. САД су на Косову у војној бази Бондстил на 99 година добили могућност војног присуства. Бондстил није формиран да би био одбрана Косова од Србије, већ је геополитичког карактера у односу на читав Балкан и као такав представља стратешко парирање интересима Русије. САД рачунају да би својим војним инсталацијама у БиХ, Хрватској, БЈР Македонији и на Косову разместили највећи део снага који су били у СР Немачкој и делом у Италији. Циљеви војних снага на Балкану су покривање зоне интереса на Медитерану, Балкану и према црноморском басену.

САД већ сада обучавају КЗК по моделу НАТО стварајући војне формације од око пет хиљада војника, уз резервни потенцијал од 20 хиљада војника који пролазе различите видове обуке.Тако је у Приштини приређен 93. Семинар Роуз-Рот, у организацији Парламентарне Скупштине НАТО-а, на којој учествују посланици из 21 земље чланице НАТО-а и земаља партнера. По оцени амбасадора САД  у Приштини Грег Делавија, НАТО се неће повући све док Косово не буде имало способности да се само брани. Амбасадор Делави каже: “Неће бити вакуума, већ ће се десити трансформација Безбедносних снага Косова у војску Косова“.

САД и НАТО рачунају да ће већ 2018. године поставити основе за војну базу у Црној Гори и на тај начин читав Балкан ће бити једна велика НАТО база. Са друге стране, Србија је у статусу војне неутралности, али са добрим уговорним односима сарадње са НАТО и националном гардом Охајо. Треба рачунати да ће до 2020. године Србија бити под великим камапањама од стране земаља у окружењу, ЕУ и САД да постане чланица НАТО.

Мало је држава чланица ЕУ које нису у НАТО безбедносном систему. Што Србија буде ближе ЕУ биће све више у “маказама“ НАТО интереса. САД и НАТО чврсто држе Косово као своју виталну карику утицаја и контроле у зони Србија-Црна Гора-Албанија-БРЈ Македонија. НАТО ће контролисати већи део Балкана како не би дошло до ескалације сукоба, али ће зато на политичком плану радити у корист ширења сопственог утицаја. У ту сврху НАТО ће акценат ставити на стварање одређеног ривалитета међу државама Балкана. На тај начин градиће своје мреже утицаја и лобија, али са друге стране то ће бити окидач за стварање кризних ситуација, поготово у деловима региона где Русија жели да оствари свој непосредни утицај.

 

Пише: Томислав Кресовић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: