СТАЊЕ У ЗДРАВСТВУ: ПРЕГЛЕД НА БРЗАКА

lekari-strajk-1334652009-150634Лекари прегледају и дају дијагнозу пацијентима за нешто више од пет минута. Толико остаје лекарима да се посвете пацијентима у многим домовима здравља у Србији. Многи нажалост не могу да добију ни један минут подршке лекара посебно у унутрашњости или они који немају решену здравствену књижицу и осигурање. Просечан лекар прими и до 50 пацијената, иако је правило да буде прегледано у току радног времена 35 болесника, чиме су угрожени и лекари и пацијенти.

Опште стање лечења нације је на ниском нивоу, а прате их и појаве недостатка лекара и помоћног особоља, присуство корупције и узимања мита, али и велико администрирање лекара. Увођење ИЗИС (новог електронског начина заказивања) додатно је отежало посао лекарима да се посвете пацијентима на прави начин.

Још увек је присутна стара навика чекања да се догоди нешто екстремно лоше, попут несавесног лечења дечака из Лознице са смртним исходом, па да надлежни министар почне да чисти “Аугијеве штале“. Био је довољан само један озбиљан инспекцијски надзор који је обухватио вођење здравствене документације, затечену хигијену, однос према пацијентима, стручни рад и опремљеност установа, па да министар смени одговорне у здравственим установама у Аранђеловцу, Мајданпеку, Бору, Горњем Милановцу, Неготину, Крушевцу, Прибоју, Врању, Пријепољу и Нишу, док је директор болнице у Ваљеву сам поднео оставку из здравствених разлога. Министарство здравља је решено да инспектори прате рад здравствених установа све док не профункционише систем који подразумева поштовање свих здравствених правила и протокола.

Истини за вољу стање у српском здравству је већ деценијама лоше. Примера ради, анонимни упитник Завода за заштиту здравља Београда који је урађен 2002. године показује да су пацијенти  који су се лечили у београдским клиникама, у великом броју били незадовољни благовременошћу сервирања хране, чистоћом болничких просторија, удобношћу кревета и медицинском опремом. Међутим, тада се пацијенти нису жалили на преглед “на брзака“ и на љубазност здравствених радника што је данас све чешћи случај.

Србија сваке године остане без квалитетних лекара са искуством који одлазе у пензије или напуштају Србију. У амбулантама раде махом неискусни лекари који функционишу како знају и умеју, често без савета старијих колега или недостатка савремене опреме. Грађанима Србије на располагању су одабрани лекари у домовима здравља или прескупа приватна здравствена заштита.

Стање нације је све горе по питању квалитета здравствених услуга и општег стања здравља.  Србија је на путу ка ЕУ, али када је у питању здравствена заштита ближа је неразвијеним државама. Ако уз све то додамо и општу здравствену некултуру која је неупоредиво већа него у време СФРЈ, остаје нам једино да се помолимо милом Богу за стање здравља нације и положаја здравства у Србији.

Пишу: Томислав Кресовић и Предраг Прокопљевић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: