МИГРАНТСКА КРИЗА: ЕПСКА ПРИЧА О СУМРАКУ ЕВРОПСКЕ ЦИВИЛИЗАЦИЈЕ

foto-epska-prica-o-sumraku-evropske-civilizacije-1Не тако давно медији су нас бомбардовали информацијама о најезди миграната са Блиског и Средњег истока ка Европи. Данас када најезда миграната прети да наруши државне поретке многих европских земаља и када се Европска Унија практично оковала бодљикавом жицом, званични Београд поручује да је немогуће да Србија постане некакав карантин, тј. прихватилиште на неодређено време. Србија неће постављати жицу, али ће максимално користити војску и полицију да заштити државне границе од нелегалних упада миграната.

Понекад је неумесно говорити о милионима невољника са ратом захваћених подручја користећи искључиво пуку статистику. Људи нису бројеви, али то не значи да нису део нечијих намера, да нису изманипулисани да постану главни актери неког мегаломанског пројекта. Стварајући “демографски шок“ у европским земљама полако се остварује сан идеолога радикалног исламизма.

Познати историчар професор др Никола Самарџић је још 1992. године у листу “Погледи“ писао о намерама радикалних исламиста. “У званично необјављеном светом рату, мухамедански талог сакупљен по бескрајним пустарама Блиског и Средњег истока, самом својом појавом на европском континенту, а нарочито бестијалним зверствима, бацио је под ноге најсветлије симболе хришћанске и витешке традиције, те најчаснија ослободилачка начела, уткана у темеље модерне европске цивилизације“, пише Самарџић.

У даљим разматрањима овог комплексног питања професор Самарџић недвосмислено критикује улогу европских апаратчика у уништавању европске цивилизације.“Подижући бастионе одбране своје шкрте грамзивости, уједињена Европа је међутим, оставила простране бреше продирању азилантских маса свих боја и са свих страна света … Стварањем ЕЗ најбогатија подручја европског континента остала су неприступачна огромном броју самих Европљана. Уместо осиротелим суседима, ЕЗ је отворила врата, и пре свог званичног оснивања, полудивљим Азијатима и Африканцима, неспремним, неспособним или невољним да се прилагоде цивилизацијским нормама свог новог поднебља …  Масовно исељавање југословенских муслимана у земље ЕЗ такође је имало свој економски смисао, будући да су азилантима тамо омогућени услови живота о којима десетине милиона честитих Европљана могу само маштати“, речи су професора Самарџића.

Очигледно је да многобројни текстови српских интелектуалца у публикацијама чији папир већ начиње “жута боја заборава“ могу бити врло лако актуелизовани. Захваљујући цитираном тексту професора Самарџића са пуним правом можемо се запитати да ли је Европска унија још пре свог формалног “рођења“ потписала смртну пресуду? Да ли ће за суноврат јудео-хришћанске цивилизације бити одговорни НАТО и Америка које су силом наметале “демократске вредности“ остављајући иза себе грађанским ратом разваљене државе?

Питања има много.  Нека од њих сте већ могли да прочитате у медијима. Зашто реке избеглица из Африке и Азије у Европу иду баш кроз Србију? Да није можда Србија добила паре за отворене границе!?  Да ли је Србија на ово морала да пристане и да ли је то још један уступак у процесу евроинтеграција?

Новинари ће по “службеној дужности“ постављати питања, али засигурно одговора још дуго неће бити. За то време свако ће одговоре проналазити на свој начин. Политиканти ће политизирати, критизери критиковати, песимисти чекати “сумрак цивилизације“, а кријумчари ће се богатити на невољи миграната, без обзира на то да ли ће ти јадници стићи на жељено одредиште по принципу “дошли дивљи да отерају питоме“ или ће стицајем несрећних околности завршити у нечијем сувопарном извештају као “статистичка грешка“.

 

Пише: Предраг Прокопљевић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: