ВРЕМЕ РЕФОРМИ: НЕСТАБИЛНИ БАЛКАН КОЧИ РАЗВОЈ СРБИЈЕ

ALEKSANDAR VUCICСрбији ће требати још три деценије да достигне ниво развоја индустрије из 1989. године, уз раст бруто домаћег производа (БДП) од најмање 7,5 одсто годишње. Према демографским прогнозама, на основу садашњих стопа наталитета, до 2050. године број становника Србије ће пасти на 4,6 милиона.

Сваке године умањи се број становника Србије за око 40 хиљада. У односу на попис из 1991. године, Србија без Косова и Метохије је изгубила пола милиона становника. До 2020. године све земље ЕУ мораће да имају најмање 40 одсто високообразованог становништва. Србија је 2010. године имала 6,5 одсто факултетски образованих грађана и по томе није само најгора у Европи, већ је због лоше образовне политике и пропуштених шанси за реформе у овом тренутку “миленијумима“ далеко од испуњења европског стандарда.

Подаци показују да је просечна старост становника Србије 40,2 године. Становништво нам је све старије, стопа наталитета ниска, а стопа смртности порасла је са 8,2 у 1986. години на 13,9 умрлих особа на хиљаду становника у 2006. години. Ове промене су довеле становништво на праг демографске старости. Када се сви ови подаци укрсте тешко је очекивати уз највећи оптимизам битан опоравак Србије. Сви ратови и националне катастрофе у 20 веку, Балкански ратови, Први и Други светски рат, распад бивше Југославије, санкције према Србији и војна акција НАТО 1999. године, као и трагичне приватизације предузећа, криминализација и сиромашење друштва указују на дугорочни национални “дефицит“.

Премијер Србије Александар Вучић покушава да оптимистички гледа у будућност. Његов једини страх јесте нестабилност на Балкану. Како каже, све оно што урадимо данас то је Србија за 20 година. Пут Србије ка модерним економијама северне Европе је “идеал“, али прво треба превалити дуг и тежак пут економског опоравка. Србија је “ушла у воз“ који још увек иде до 50 километара на час, а “брзе пруге“ у ЕУ заправо траже четвороструку већу брзину. Остаје нада да ће то постићи генерације које долазе. Пре тога треба уредити систем .

 

Пише: Томислав Кресовић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: