ГЕОПОЛИТИКА: РУСКО-АМЕРИЧКИ КЛИНЧ НА БАЛКАНУ

foto-rusko-americki-klinc-na-balkanuИако свакодневно страни и домаћи политичари говоре о значају мира и економске стабилности у свету, све се више “звецка оружијем“. САД и Руска Федерација управо својим “предратним клинчом“ у Сирији и сада војним вежбама на Балкану опасно угрожавају мир и стабилност малих народа.

Није потребно много труда, па да се запали вечно закрвљени Балкан. Као одговор на српско-руску војну вежбу БАРС 2016. (Братство авијатичара Русије и Србије), брзопотезно је у Хрватској организована америчко-хрватска војна вежба “Пума“. Према америчком магазину “Дифендер“ основни циљ ове вежбе јесте одговор који ће савезницима у оквиру НАТО показати да ће Америка помоћи у случају било каквог покушаја руске агресије на истоку и југоистоку Европе.

У свету се заборавља стара изрека да “сила Бога не моли, али Бог силу не воли“. Највећи губитник свих ратних дејстава је увек “обичан свет“, пешаци који на историјској позорници представљају “топовско месо“ за крупне шпекулације ратних профитера. У међународним односима великих сила нема случајности. Очигледно је да су братски односи које гаје Србија и Руска Федерација “трн у оку“ САД и ЕУ. Попут “старијег брата“ западним интересима на Балкану испречио се тврди Путинов режим, који својим веома оштрим одговорима показује и доказује да је дошло време мултиполарности.

Политика ултиматума којом су западне силе до сада сламале мале државе више не може да се реализује. Узалуд се неки надају да ће моћи да распарчају и обесмисле “српски код“. Узалуд им је труд око реафирмације усташтва, подгревања вехабизма, покушаја стварања шиптарске парадржаве на тлу јужне српске покрајине, али и уношења немира у Србију уз помоћ “жуте патке“ и добро плаћених и обучених извођача “обојених револуција“.

Нема сумње да је Русија већ увелико присутна на Балкану и да веома успешно шири свој утицај у Србији и Републици Српској. У те сврхе уложена су средства за проширење “руске медијске свере“. Са Србијом Руси реализују квалитетне привредне аранжмане, а стиже помоћ и у оквиру  војне индустрије. Управо због тога Русија се на Западу препознаје као главни “реметилачки фактор“ на Балкану. Русија им ствара проблеме у Републици Српској подржавајући Додиков режим, а непрестани отпори НАТО идеологији су присутни у Црној Гори и Македонији.

У оквиру хибридног рата, Запад “на сва звона“ шири вести да је главни “балкански мутивода“ заправо званични Кремљ. Аргументе проналазе у недавно успешно одржаном референдуму у Републици Српској и актуелној војној вежби под називом “Словенско братство“.

Као својеврсну контрамеру, хрватска председница Колинда Грабар Китаровић је недавно у Варшави на НАТО самиту од Амера успешно искукала војну вежбу “Пума“. Свој неоусташки портфолио хрватска предсетница је маскирала жалопојкама како српски министри стално прете владама региона, чиме наводно желе да дају на значају својим хегемонистичким интересима, поготово према мањим државама, каква је, на пример, Хрватска.

Суштина међународног “политичког невремена“ којем је изложена Србија састоји се у сумњи западних сила у искреност политике званичног Београда. Ма колико да се Влада Србије трудила да прикаже своју независну и војно неутралну позицију, западне силе сматрају да политичку сигурност Србима пружају Руси. Управо због тога, владе држава на Балкану које су директно зависне од утицаја западних сила морају да спроводе налоге својих страних тутора да испод вела одржавања мира и стабилности, својим политичким потезима стварају нестабилну ситуацију која мора непрекидно да тиња на Балкану.

Пише: Предраг Прокопљевић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: