АНАТОМИЈА СТРАХА: ДА ЛИ ДОЛАЗИ “ЗАДЊЕ ВРЕМЕ“?

foto-da-li-dolazi-zadnje-vremeСваким даном смо бомбардовани опасним и тешким вестима о међусобним претњама светских сила које стварају немир и страх код грађана широм света. Непрестано се ствара ратна психоза. Најављује се сукоб Русије и САД у конфликту око Сирије, драматизује се “украјинска криза“ и потенцијални конфликт између Русије и НАТО, подгревају се претње великим егзодусима људи из ратних зона Блиског и Средњег истока. Ту је и страх од тероризма било унутрашњег или међународног, пре свега исламског. Када се на све то додају и страхови од земљотреса и климатских промена, затим социјални страх за егзистенцију људи због губитка посла и скупоће, онда можемо да констатујемо како је просечан грађанин, рецимо Србије опхрван сталним страховима.

Страх се одржава на паралисање нормалног животног ритма. У великом проценту код људи је присутна анксиозност, депресија, разне врсте фобија, попут ксенофобије која ствара страх и нетрпељивост према другим народима и верама. Примера ради, немачке власти су не тако давно препоручиле својим грађанима да ускладиште веће количине хране и воде које ће користити у случају ванредне ситуације. На први поглед видимо исправан потез једне одговорне државе, а заправо грађани су контаминирани великим страхом.

Страх широких народних маса од глобалног сукоба “великих играча“ одговара нестабилним политичким режимима да ојачају своју власт, хомогенизују своју политику са нацијом и смање или редукују слободе грађана, пре свега слободу и право на тачне, потпуне и правовремене информације.

На сцену ступају моћне лобистичке фирме за произовдњу оружја, лекова , ГМО хране, а то је погодне тле и за делатност банкарских шпекуланата. Страх од глобалног сукоба или терористичког напада улива неповерење у странце и тако јачају разни облици екстремног национализма и изолационизма, а са друге стране такво стање погодује малом броју супербогатих група да лакше владају светом.

Страх од сукоба повећава производњу нарколептика и седатива. Слуђеном и осиромашеном народу тако је лакше продати више дроге, али и нешто јефтиније хране којој је истекао рок.Таква психологија погодује бујању свих облика политичких деструкција, политичког насиља и олигархијских диктатура. Толеришу се сви облици владавине трговаца људском муком. “Мали човек“ једино што може је да се повуче у своју љуштуру опточену страхом.

Живимо у временима пројектоване глобалне нестабилности која се допуњује локалним и личним страховима. Тако је “мали човек“ постао жртва организованих страхова. Продавци страхова терају “малог човека“ да купује све и свашта пред “судњи дан“ и тако се поигравају са милионима људских судбина. Када се разне лоби групе обогате, онда се прича о договору о светском и локалном миру.

Пише: Томислав Кресовић и Предраг Прокопљевић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: