ГЕОПОЛИТИКА: ЕВРОИНТЕГРАЦИЈЕ СРБИЈЕ И НАЦИОНАЛНИ ИДЕНТИТЕТ

foto-evrointegracije-srbije-i-nacionalni-identitetЕвропска унија се налази пред великим искушењима. Очигледно је да ће се“отворене границе“ и идеологија јединствене Европе трансформисати у “регионалне уније“ унутар  ЕУ, уз јачање концепта држава-нација.Такву политику државе-нације, пре свега фаворизују Немачка, Француска, Италија, Шпанија које истичу своје националне индентитете и државне интересе, а затим их уграђују “по дубини“ у ЕУ међу “мале народе“. Дух Европе се препознаје кроз идентитет нација, језика и култура, као и доминације јачих у односу на “мале културе“, без обзира на глобалну културу која наметнуто влада Европом.

ЕУ је већ  подељена на развијени “север“ и задужени “југ“, пре свега државе медитеранског простора. Истовремено, Балкан који тежи ЕУ у целини је још увек “слепо црево“ Европе, и представља доктрину “оријенталне политике“, односно ширег продора ислама у Европу управо преко Балкана.

Балкан је и полигон сукоба Запада и Истока, односно САД-ЕУ и Русије, али и вечитог неспоразума хришћанских деноминација. ЕУ се све више “херметизује“, и етнички и физички. Посреди је вид унутрашње ксенофобије у ЕУ, али и покушаја “одбране европског, односно националног индентитета. Таква политика је већ дефинисана у Мађарској, али је све присутнија и у Бугарској, Грчкој и Хрватској. Србија као већинско хришћанска држава покушава да одржи равнотежу током “мигрантске кризе“, али је на путу да се и сама заштити од неконтролисаног продора све већег броја миграната.

ЕУ је у својим начелима отворила питања европског јединства и вредности хришћанске културе,  али се истовремено на Балкану води и даље религијска, етничка и културолошка сепарација  нација и држава. Србија на свом пут ка ЕУ не сме да угрози витална обележја националне културе и индентитета, пре свега језик, писмо, обичаје, религију, традицију, и да све то буде под окриљем  “националног брисања“ у име ЕУ. Нација  која  одржи  свој индентитет на територији-држави која  може да функционише уз значајне природне ресурсе и духовни потенцијал има шансе да опстане, да се обнови и да траје.

Заштита националног индентитета српског народа је основни постулат опстанка Србије. Без очувања језика и писма, вере и културе, нација се претвара у етнос без прошлости и без  будућности. Економско “благостање“  није замена за очување националног индентитета међу европским народима. Нације које буду очувале траг свог постојања, прошлости могу да рачунају на дуже трајање. Ово је повезано са обновом нације уз јачање националног духа који се неће  одвајати од европског духа. Тако су Србија и српски народ опстајали кроз бурне векове европске  историје где су моћни радили по сопственом нахођењу, а мали народи се прилагођавали и одржавали свој национални индентитет.

 

Пише: Томислав Kресовић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: