ГЕОПОЛИТИКА: ЂАВО У ТУРСКИМ ДЕТАЉИМА

foto-davo-u-turskim-detaljima-1Кажу да се ђаво крије у детаљима. Готово сви происламски медији објавили су информацију да је турски председник Реџеп Тајип Ердоган у интервјуу за саудијски ТВ канал “Ротана“ позвао муслимане да се уједине против непријатеља ислама.

Будући да је успешно савладао војни пуч, Ердоган сада изгледа снажнији него икада. Ново геостратешко позиционирање Турске можемо приметити и у намери да посредује између САД и Руске Федерације у обустављању рата у Сирији. Ердоган је рекао да је најмање 600 хиљада особа убијено у Сирији и да исламски свет треба што пре да успостави тешњу сарадњу, пре него што буде прекасно.‘’Емотивну и исламску дужност“ Турске Ердоган потврђује изјавом да је његова земља тренутно домаћин за готово три милиона избеглица, што их кошта 12,5 милијарди долара. Незамисливо је шта би се догодило када би Ердоган “п(р)отерао“ све те несрећнике ка Европској унији.

Идеја о стварању Великог Блиског истока, својеврсном пандану Европској унији, није новијег датума. У нову “блискоисточну унију“ би ушле и неке републике бившег СССР-а.  Пре неколико година, током посете арапским државама Персијског залива, Ердоган је рекао да треба да се пробуди жеља за новим “хиљадугодишњим братством“ и створи “политички, економски и културни савез“. Ердоган упорно истиче да Турци и Арапи припадају истој цивилизацији и да имају заједничку историју. На томе темељи своју наду да ће се створити снага која ће “исказати утицај на цео свет“.

На реализацији ове идеје Ердоган одувек има подршку званичног Вашингтона. Умеђувремену геополитичке карте су промешане. Због помоћи Запада пучистима стари савезници су захладнели односе, а Ердоган је све ближи идеји да уместо позиције ‘’потпредседника америчког пројекта Велики Блиски исток“ преузме кључну улогу у окупљању арапског света. На руку му иде и вишегодишња кампања на Блиском истоку која га је промовисала у арапског суперхероја.

Поверење Арапа Ердоган је завредео 2009. године у време самита у Давосу, када је избио скандал са тадашњим израелским председником Шимоном Пересом. Бранећи напад Израела на Газу Перес је машући прстом питао Ердогана шта би урадио да на Истабул пада десетине или стотине ракета сваке ноћи, додајући да Израел не жели да убија, јер су за њих деца најважнија. Тадашњи турски премијер Ердоган је пре него што је напустио скуп, јер од председавајућег није добио довољно времена одговорио Пересу: “Старији сте од мене и имате прилично продоран глас. Можда се осећате кривим и можда сте због тога јаки на речима и говорите толико гласно. Ви убијате људе. Сећам се убијене деце на плажи“.

Ердоган је овим поступком показао Арапима да су симпатије Турске на њиховој страни, а Арапи су уз вишегодишњу медијску помоћ “америчких пријатеља“ схватили да Турска чврсто стоји на позицији заштите ислама. Слична ситуација је и на Балкану где Бошњаци гледају према Анкари “широм отворених очију“.  Претећи, пре свега, босанским Србима нови “султан“ и “отац нације“ Ердоган је поручио: “Кунем се Алахом, ко дирне Бошњаке има ће против себе сто милиона Турака“. Тако је било пре пет-шест година… Умеђувремену Ердоган је себе окарактерисао као  веома важног играча на светској геополитичкој табли. То је веома важан детаљ, све са шејтаном на делу.

Пише: Предраг Прокопљевић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: