ГЕОЕКОНОМИЈА: КАКО КОКАИН ВЛАДА СВЕТОМ?

 

Kokain  aufziehen

Нарко мафија и теорористи користе дрогу за своје циљеве. Италијански новинар и писац Роберто Савијано написао је две књиге о нарко мафији: Гамора и НулаНулаНула: Како кокаин влада светом“. Ове књиге су део истраживачког рада којим храбри Роберто Савијано упозорава на моћ нарко картела у вођењу светске политике и укључености моћних олигархија у бизнис са дрогом, посебно кокаином.

Зараде од кокаина су веће од свих финансијских и берзанских послова и моћније су и од нафтних послова. Хиљаде тона колумбијског кокаина кружи светом, а ту су и хиљаду милијарди долара профита који се перу преко банака и улазе у легалне токове бизниса. “Бела нафта“ или кокаин намењена је “вишој класи“ друштва, пре свега политичкој и управљачкој елити, свету бизниса и естраде.

Други облици нарко тржишта, пре свега продаја хероина, марихуане и синтетичких дрога усмерене су за ниже друштвене слојеве. Према оцени вашингтонског института, регион западног Балкана је плодан за шверц кокаина, а чак 80 одсто светске количине потиче од колумбијске наркомафије. Отворена је и нова рута. Из Колумбије се у тонама кокаин пребацује до западне Африке, потом у Турску, а онда се допрема у Црну Гору и БиХ. Турска је због лошије контроле, постала нови центар кријумчарског ланца кокаина. Одатле се “пут дроге“ наставља бродовима до лука Ријеке, Сплита или италијанске Ђоји ди Тауро, а одатле до крајњих дестинација – нарко-тржишта богатијег дела Европе. Из Турске се кокаин у земље западне и северне Европе шверцује и добро уходаним копненим маршрутама, тзв. “Балканском рутом“ која пролази и кроз Србију.

После пристизања “робе“ у европски део Турске, значајну улогу у даљем кријумчарењу имају криминалци из Србије, али и из Хрватске и Албаније. Везе српских криминалаца са Колумбијцима успостављене су пре 20 година. Балкански босови су направили контакте са првим сарадницима Пабла Ескобара. Интересне сфере за “кокаинску демократију“ су у политичким и бизнис круговима Балкана који користе и банке за експресно прање новца и брз обрт.

Своју маршруту има и авганистански хероин. Из Турске се на нарко-тржиште Западне Европе годишње пребаци око 85 тона хероина, а велике количине ове дроге кријумчари покушавају да пренесу и преко територије Србије. Највећа количина овог наркотика креће ка Немачкој, Холандији, Италији и Великој Британији, а пребацује се у неколико праваца. Кокаински босови на Балкану се хапсе, али се и пуштају на слободу да би били информатори или се пуштају на слободу “без доказа“ као део корумпираног друштвеног миљеа.

Пише: Томислав Кресовић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: