ГЕОПОЛИТИКА: РАШКА ОБЛАСТ У ФОКУСУ ЗАПАДНИХ СИЛА

turska-sandzak-2 Aмбасадори САД, Шведске, Италије, Турске и Норвешке посетили су недавно културно-историјске споменике Новог Пазара. Посета је одрганизована на позив Републичког завода за заштиту споменика. Одабир амбасадора који су посетили Рашку област свакако није произвољан. Реч, је наиме, о неформалној, такорећи – кокус групи, под називом “Пријатељи Санџака“. Група је формирана пре шест година на иницијативу званичног Вашингтона, а задужење да идеју спроведе у дело тада је добио тадашњи амерички амбасадор Камерон Мантер.

 Од свог оснивања група “Пријатељи Санџака“ је у први план ставила координирање помоћи и подржавање економског просперитета како би се одржао политички жив и сигуран регион. Своју политичку приврженост америчким плановима тада су подржали представници Немачке, Велике Британије, Турске, Швајцарске, али и ЕУ, УН и ОЕБС. Како би деловање групе било што лакше изводљиво амбасада САД је, између осталог, отворила при Културном центру у Новом Пазару “амерички кутак“.

Занимљиво је да су амбасадори поменутих земаља пријатељи Санџака, а не Рашке области. Употребом овог термина стиче се утисак  да је у питању омеђени део територије, такорећи територијална јединица, што је потпуно супротно важећем Уставу и законима. Уколико сте читали Андрићеве романе сигурно сте наишли на овај појам. Ова турска реч првобитно је означавала заставу, да би касније означавала област под турском влашћу. У Србији се део некадашње санџачке територије назива Рашка област, с тим што се овај назив историјски односи на много ширу територију од географске територије Санџака. Невероватно изгледа да актуелни политичари ову турску реч употребљавају како би прејудицирали судбину овог простора.

Током посете Новом Пазару амбасадор САД Мајкл Скот је за “Санџачке новине“ изјавио да су са градоначелником Новог Пазара Нихатом Бишевцем амбасадори разговарали углавном о приоритетима града, смањењу незапослености, привлачењу инвеститора. Том приликом су од Бившевца сазнали да је велики проблем удаљеност од Београда и аутопута, што им је омогућило да стекну ширу слику Новог Пазара, како би радили заједно на решавању проблема са којима се ова регија суочава.

Ово није јединствен случај у нашој земљи да се формирају “неформалне групе“ које у сарадњи са еминентним светским организацијама помажу развој једне неразвијене регије. Такве групе су формиране за помоћ неразвијеним срединама у Србији где је у већини албанско становништво, па није ни чудо што многобројни познаваоци “дипломатских игара“ препознају да се иза каритативног рада крију геополитички интереси.

Некадашњи уважени професор Факултета политичких наука Универзитета у Београду Предраг Симић је поводом почетка деловања групе “Пријатељи Санџака“ својевремено у јавност изнео мишљење да није необично да дипломате великих сила држе на директној вези локалне политичаре, поготово у регијама где су међуетнички односи и даље заоштрени, а његов колега професор Мирољуб Јефтић сматра да амбасадори великих сила желе да имају преглед, па и да контролишу ситуацију у овом делу Србије, која ће за њих бити у све већем фокусу, како буде расла интернационализација питања Рашке области.

Искуство нас учи да невладине организације које се финансирају средствима из иностранства превосходно раде у интересу својих “послодаваца“. Слично важи и за кокус групе. Када неко “чиста срца“ жели да помогне некоме, онда то уради баш као Влада Србије која је из буџета издвојила средства за развој Сребренице. Крајње је време да научимо да разликујемо давање од давања и помоћ од помоћи.

Пише: Предраг Прокопљевић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: