ПОЛИТИЧКА ПАТОЛОГИЈА: БОГОЉУБ КАРИЋ ЖРТВА МОНТИРАНЕ ХАЈКЕ

foto-bogoljub-kariric-zrtva-montirane-hajke-1Србија није изградила демократски принцип да у политици учествују и кандидују се и пословно успешни, односно имућни људи. Познато је да један од постулата западне демократије гласи  да је политика посао и вештина и оних који умеју да организују компаније, створе профит и плаћају порезе својој држави.  Од зачетака демократије у Србији, 1990. године, политичка пракса је да се пословно успешни људи користе као “мецене“, али не и као актери политике.

У борби за политичку власт у Србији учествују амбициозни политичари без већих радних искустава и резултата, па самим тим преко властодржачке позиције желе да се обогате “преко ноћи“. Зато је у Србији бављење политиком постало хит занимање. Цену бављења политиком “дебело“ је платио пионир мобилне телефоније и интернета у Србији и југоисточној Европи, лидер Покрета СНАГА СРБИЈЕ-БК и бизнисмен Богољуб Карић.

Вишестраначки систем се не гради на неосоцијалистичким моделима, иако у Србији и власт функционише у значајној мери по том моделу, а економија по неолибералном капитализму, уз државни интервенционизам. Богољуб Карић је платио цену свог високог рејтинга са освојеним трећим местом на председничким изборима 2004. године и појављивању на политичкој сцени са својим ПСС-ом, који је имао своје посланике и одборнике.

Богољуб Карић је кажњен губитком не само своје компаније “Мобтел“ и других успешних фирми, већ је покренута политичко-правна хајка која је резултирала његовим напуштањем Србије због претње хапшењем, па чак и планираном ликвидацијом.

Србија је у процесу евроинтеграција. Међу кључним примедбама ЕУ је и однос државе према 23 приватизације и неправилностима, као и у случају “Мобтел“. Пут Србије зависи од постизања правде и права на праведно суђење и одбрану. Држава је “национализовала“ (читај: отела, прим.аут.) приватну компанију “Мобтел“ и продала је норвешком “Теленору“. Богољуб Карић је у спору са државом после пуних десет година добио спор. Тако је против Богољуба Карића обустављен поступак у Вишем суду у Београду, али и даље је на снази истрага коју води Тужилаштво за организовани криминал и по којој је расписана потерница против њега.

Сада је на потезу тужилаштво. Више тужилаштво у Београду добило је решење Вишег суда у Београду да је обуставио поступак због апсолутне застарелости дела за које су Карић и чланови његове породице и сарадници били гоњени. Време застаревања постука у тужилаштву против Богољуба Карића је почетком 2017. годне. Недавно је др Горан Илић председник УО тужилаца и заменика и заменик Републичког јавног тужиоца рекао да “у Србији Влада онај ко контролише врх тужилаштва“.

Дакле, све је јасно. Богољуб Карић је “колатерална“ жртва политичких интереса и моћи оних који су владали Србијом. Суд и тужилаштво за протеклих десет година нису успели да пронађу доказе који би били довољни да Богољуб Карић кривично одговара, али му зато све време монтираним поступком нису дали простор да се врати у Србију и (од)брани своју невиност и част. Уместо тога вођена је невиђена јавна хајка на Богољуба Карића и његову породицу, а све са циљем да “плати цену“ свог успешног бављења политиком.

За то време, Богољуб Карић је своју предузетничку способност показао својим успешним пословањем у Руској Федерацији и државама бившег СССР-а. Правда је ипак могућа уз високу цену.

Пише: Томислав Кресовић

Advertisements

One response to “ПОЛИТИЧКА ПАТОЛОГИЈА: БОГОЉУБ КАРИЋ ЖРТВА МОНТИРАНЕ ХАЈКЕ”

  1. Mirko Stamenković says :

    Najtad da posle toliko godina doživim i taj dan da pročitam u blogu koji nosi ime „Boljub“ i redove u kjima se ne smao spominje ime Bogoljub, već makar uopšteno kaže zašto se i ko to proganja najuspešnijeg srpskog biznismena za koga niko nije uspeo da pokaže prstom da je išta privatizovao od društvene imovinem da je išta švercovao za vreme sankcija ili da je izbegavao da plaća porez. Velika je to promena u uređivačkom konceptu ovog bloga. Još da imate snage da ga otovorite i za druge, jer ovako ispada da među hiljade i hiljade članova PSS- BK nema nikog sem te dvojice koji su kvalifikovakni ili voljni da išta kađu o Lideru. Jer, to je krajnje neuobičajeno. Oni koji misle da imaju šta da kažu i da će naići na brojne pratioce društvene mreže to čine preko svog bloga, pod svojim imenom, jer lako je biti „eksluzivac“ na Bogoljubovom blogu kada je dugo trebalo,, ako se pošteno pogleda u prološlos dok se stiglo i do ovakvog jednog napisa.Ne verujem da je moguće naći bilo čije ime, osim mog, koji je ukazivao na tu besmislicu- da dvojica imaju monopol na tuđem blogu?!

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: